Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Rijken moeten meer risico nemen

Rendementsverwachtingen dalen, maar de fiscus verwacht juist dat vermogende beleggers méér rendement behalen. Rara.

Is groot beter dan klein? Hoewel grote fondshuizen meer budget hebben voor sales en marketing en grotere naamsbekendheid kunnen creëren, geeft dat geen garantie op succesvolle fondsen.

Met succesvol bedoel ik dan natuurlijk rendement, want daar is het iedereen om te doen. Rendement is belangrijk voor beleggers en pensioenfondsen. Zelfs onze overheid denkt daar zo over.

We nemen aan dat de overheid, die we zelf gekozen hebben, wijze besluiten neemt. Momenteel hebben we een omgeving van lage expected returns en een zeer lage rente door quantitative easing. We hebben ook Piketty die stelt dat de rijke mensen meer geld verdienen met beleggen dan met werken. Nu de overheid veronderstelt dat rijken een hóger rendement halen dan burgers zonder geld, ontspoort de logica tussen oorzaak en gevolg.

Rijken en pensioenfondsen

Als we nu veronderstellen dat rijke mensen slimme beleggers zijn, dan moeten de rijkste beleggers van allemaal, de pensioenfondsen, dat helemaal zijn. Heel pensioenfondsenland worstelt met een aantal problemen, waarvoor een hoog rendement dé oplossing is.

Mensen leven langer en de rente staat historisch laag. Dit zorgt voor een lage dekkingsgraad bij pensioenfondsen. Als de staat zegt dat rijke mensen 5,5% rendement kunnen behalen, dan moeten pensioenfondsen hetzelfde percentage kunnen maken en verdwijnt het dekkingsgraadprobleem als sneeuw voor de zon.

Echter, zo blijkt uit recent onderzoek van Alpha Research van 22 expected return-rapporten, het verwachte rendement op aandelen is gedaald tot onder de 7%. Ook bij de andere assetclasses wordt een lager rendement verwacht.

Alpha Research

Assetklasse Minimum verwacht rendment Maximum verwacht rendement Gemiddeld
Aandelen wereldwijd +4,20% +10,10% +6,91%
Staatsobligaties wereldwijd +0,30% +2,25% +1,13%
Vastgoed +1,00% +8,00% +5,41%
Grondstoffen +1,20% +6,00% (1) +3,60%
Cash -0,50% +2,00% +0,95%

 

Veel beleggen in aandelen

Wat de overheid in feite zegt is dat rijke mensen heel veel in aandelen moeten beleggen, anders is het gevolg dat ze hun doelstelling niet halen. Met consequentie dat ze belasting moeten betalen over rendementen die ze niet hebben behaald. Hieronder de te verwachten rendementen die de overheid verondersteld en het percentage dat u daarvoor in aandelen zou moeten beleggen.

Belastingdienst

Vermogen vanaf Vermogen tot Verwacht rendement % aandelen
0 euro 25.000 euro% 0,0% -
25.000 euro 125.000 euro +2,90% 41,95%
125.000 euro 1.025.000 euro +4,70% 67,99%
1.025.000 euro - +5,50% (1) 79,57%

 

Als we deze lijn doortrekken naar pensioenfondsen kan ik mij de hoogte van de allocatie aandelen bijna niet voorstellen, zo hoog zou dat moeten zijn. Zowel voor pensioenfondsen als vermogende burgers zijn de risico’s hoog. Als dit de wijsheid is die we van onze eigen gekozen overheid mogen verwachten, ga ik twijfelen.

 


Alpha Research organiseert het seminar  Quantitative Easing, ‘Impact on asset classes and inflation’

U kunt zich opgeven voor dit seminar via de website. 

Wanneer: Dinsdag 6 oktober 2015 van 14.00 tot circa 17.30 uur.

Waar: Rosarium – Amstelpark, Europaboulevard, 1083 HZ Amsterdam

 

Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

De impact van het coronavirus