Nieuws

REIT's VS hebben het zwaar

Het zit even tegen voor Amerikaanse vastgoedbeleggingsfondsen, de REIT's. En dat terwijl de huizenmarkt juist aantrekt.

Het zit even tegen voor Amerikaanse vastgoedbeleggingsfondsen, de REIT's. En dat terwijl de huizenmarkt juist aantrekt. De toekomst biedt perspectief. Dat schrijft Fidelity in een artikel waarin de ontwikkelingen in de vastgoedmarkt worden beschreven.

Jarenlang was het daar, na de stevige dip van de kredietcrisis, alleen maar goud wat er blonk. Er werden fantastische rendementen behaald door vastgoedbeleggingsfondsen. Dit jaar staan die rendementen onder druk.

En dat terwijl de huizenmarkt juist weer aan het aantrekt, vragen velen zich verwonderd af. Dat laatste klopt, zegt Fidelity, maar de woningenmarkt is niet het belangrijkste deel van de vastgoedmarkt, dat is de markt voor winkelpanden.

Punten van zorg

Een deel van de verklaring voor de teleurstellende vastgoedmarkt is de hoge waardering voor vastgoedfondsen. Met een gemiddelde koers-winstverhouding van 16,7 bevindt die zich op dit moment ruim boven het historische gemiddelde.

Een tweede punt van zorg is de aanstaande renteverhoging door de Amerikaanse Fed. De meeste mensen verwachten dat de Amerikaanse centrale bank deze maand zal beginnen met een reeks van renteverhogingen. In dat klimaat krijgen vastgoedfondsen vaak flinke klappen.

Maar dat hoeft deze keer helemaal niet het geval te zijn, legt Fidelity uit. De renteverhogingen zijn juist een teken dat de economische groei stabieler oogt dan de afgelopen jaren het geval was. Mensen besteden weer meer en de werkgelegenheid groeit.

Dat kan gunstig uitpakken voor twee belangrijke poten van de vastgoedmarkt, namelijk die voor winkels en winkelcentra en voor de kantorenmarkt. De kantorenmarkt oogt volgens Fidelity het meest aantrekkelijk, omdat het aanbod in de afgelopen jaren nauwelijks is gestegen.

De winkelmarkt oogt juist stabiel, omdat daar sprake is van langdurige contracten met automatische huurverhogingen. Zelfs als er sprake is van enige volatiliteit in de economische ontwikkeling na de renteverhogingen, dan zal deze tak van vastgoed redelijk stabiel blijven.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?