Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Visie versus verwachting

Assetallocators verwachten op lange termijn weinig van de VS en juist veel van emerging market debt. En wat doen grondstoffen?

Na de onrust deze week op de beurs is enige reflectie op zijn plaats. Genoeg om te overdenken, bijvoorbeeld waar u de opbrengst van de verkoop van aandelen in moet beleggen. En wanneer kunt u weer terug in aandelen? Vragen waarvan de beslissing eigenlijk een wedstrijd is die nooit over is.

Optimix bouwde vorige week het aandelenbelang af, Robeco liet deze week weten het percentage aandelen in de portefeuilles weer op te hogen. Ivan Moen als Hoofd Beleggingen van Optimix geeft aan dat de huidige waarderingen priced for perfection zijn, waardoor er een beperkte upside is.

"De verkoopgolf op de beurzen is overdreven geweest en het is weer tijd om terug in aandelen te gaan," stelt Lukas Daalder van Robeco Investment Solutions aan de andere kant.

Elke partij een eigen methode

Wat nu? Welk huis heeft er gelijk? Hierbij zijn er visies die maandelijks aangepast worden interessant, maar u kunt ook uitgaan van de langetermijnrendementsverwachtingen, ook wel expected returns. Van het aantal partijen dat expected returns afgeeft voor de komende vijf tot tien jaar, heeft Alpha Research er 22 in beeld.

Nu de jaarlijkse update is verwerkt, is vergelijken met vorig jaar interessant. Deze rapporten worden wat voorzichtiger verspreid dan assetallocatierecommandaties. Het is ook geen sinecure om langetermijnverwachtingen af te geven, wat duidelijk blijkt uit de talloze bijlagen over de werkwijze bij elk rapport.

Elke partij heeft zijn eigen methode ontwikkeld, maar het uiteindelijke gemiddelde van de 22 rapporten geeft mooie inzichten.

Emerging market debt favoriet

Momenteel dalen alle rendementsverwachtingen. De langetermijnverwachtingen voor aandelen wereldwijd zijn gedaald tot net onder de 7%. Opvallend genoeg weet de beleggingscategorie grondstoffen zich zo goed als te onttrekken aan dalende verwachtingen. Dit is een assetclass waarvan maar 7,3% van de assetmanagers overwogen is en 46,3% stellig zegt dat je weg moet blijven.

Het verwachte rendement voor grondstoffen is slechts 3,6%, maar wel hoger dan de 3,58% die dit onderzoek vorig jaar constateerde.

Een categorie die zich echt weet te onttrekken aan neerwaartse aanpassingen, is emerging market debt. De verwachtingen voor EMD (hard currency) is 4,91% en dat is een stijging van meer dan 0,6% in vergelijking met vorig jaar.

Bij aandelenregio's valt op dat Emerging Markets (8,23%) en Asia ex-Japan (9,74%) duidelijk hoger scoren dan Europa (7,32%) en Japan (6,09%). De laagste verwachtingen voor de komende periode is voor Amerika, met slechts 5,34% is dat de regio waar je niet zou moeten zijn.

De tactische assetallocatierapporten zien dat op dit moment nog anders, want hieruit blijkt een hele grote voorkeur voor Europa en Japan en duidelijk niet voor opkomende markten.

Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Pensioen