Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

Valutaoorlog dient zich aan

Rentemanipulaties en de zwengel aan de geldpers hebben geen groei gebracht. Pas op voor een valutaoorlog, aldus Arnold Gast.

Rentemanipulaties en de zwengel aan de geldpers hebben de Verenigde Staten, Europa en Japan niet de gehoopte groei gebracht. Een wereldwijde valutaoorlog kondigt zich volgens strateeg Arnold Gast van Delta Lloyd Asset Management dan ook aan.

Gast leidt het fonkelnieuwe Investment Office van Delta Lloyd Asset Management. Hij moet de barrières slechten tussen de verschillende disciplines van de vermogensbeheerder en ervoor zorgen dat kennis en ervaring integraal wordt ingezet voor alle beleggingcategorieën en klantoplossingen.

“Beleggingsmarkten worden teveel in hokjes geduwd. Markten zijn zo veranderlijk geworden dat het belangrijk is om de samenhang en verbanden te doorzien. Door een geïntegreerde aanpak kunnen wij beter gebruik maken van de schat aan ervaring en kennis in onze organisatie.”

Rente en aandelenmarkten

De samenhang tussen de rente en aandelenmarkten, is zo’n thema dat vraagt om een geïntegreerde aanpak. Het valt slecht te voorspellen wanneer centrale bankiers, fundamentele waarden en macro-economische gebeurtenissen om de schijnwerpers vragen op de financiële markten. Gisteren was het Griekenland, vandaag de verrassingsdevaluatie van de Chinese munt en morgen de rente-ingreep door de Federal Reserve.

Dat de financiële markten zo heftig reageerden op de minidevaluatie van de yuan komt volgens Gast door de lage groei van de wereldeconomie. Die maakt uiterst gevoelig voor heftige koersuitslagen en zorgt ervoor dat landen door middel van devaluaties willen groeien ten koste van hun buren. Een valutaoorlog dient zich aan, denkt Gast.

“Ondanks rentemanipulaties lukt het de Verenigde Staten, Europa en Japan niet om hun economieën vlot te trekken. De centrale banken zijn nog nooit zo ver gegaan met hun monetaire beleid. Alle reddingsboten zijn overboord gezet. Daardoor zijn nieuwe maatregelen schaars geworden om een onvoorziene externe schok op te vangen. Als last resort is er nog de valutapolitiek.”

Valutapolitiek als last resort

Het gebrek aan reddingsboeien is volgens de strateeg een belangrijke reden waarom de Federal Reserve (Fed) de rente snel wil normaliseren. Die kan dan worden verlaagd, als de nood opnieuw aan de man komt. In juli dit jaar noemde Gast, toen nog tegen de stroom in, december als meest waarschijnlijke moment voor een rente-ingreep. Inmiddels schat hij de kans erop 50%.

“Het zou verkeerd zijn de rente te verhogen als de economische omstandigheden het niet toestaan. De cijfers over de Amerikaanse economie zijn minder rooskleurig als op het eerste gezicht lijkt. Als uit het inflatiecijfer de opleving van de Amerikaanse huizenmarkt wordt weggelaten dan is er bijna sprake van deflatie.”

Centrale banken

Dat de belangrijke centrale banken wereldwijd de markten nog steeds in een wurggreep houden, is volgens de monetair econoom helemaal niet leuk. “Centraal bankgedrag is lastig tot voorspellen aan de hand van fundamentele waarden. Je moet met een integrale blik naar de wereld kijken; kansen en bedreigingen kunnen immers uit iedere hoek komen. Dat maakt het bijvoorbeeld noodzakelijk om  de houding en cultuur van de Chinezen te doorgronden.”

Dat hij in een spreekwoordelijke helikopter boven de markt moet hangen en bedrijven, centraal bankbeleid en macro-economische berichten en hun onderlinge samenhang voortdurend op hun waarde moet schatten, maakt het beleggingsvak er volgens Gast niet eenvoudiger op, evenmin als het feit dat de volatiliteit is gestegen en de rendementen zijn gedaald.

“Het maakt het moeilijk om geld met geld te maken. Ook is het lastig sturen op oude kompassen. Werken die nog wel? Ik zie traditionele bedrijven worstelen. Hoe kan het ook anders als ergens op een zolderkamertje een onderneming als AirBNB wordt verzonnen, die in zeer korte tijd meer hotelkamers kan aanbieden dan Hilton.”

Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

IEXFonds 40