Nieuws

JP Morgan handhaaft overweging China

Hoofdstrateeg Vincent Juvyns van JP Morgan moet niets hebben van de onheilsberichten over China. Hij blijft reuze positief.

Terwijl de beurs van Shanghai vorige nacht maar weer eens vijf procent van zijn waarde verloor en er met toenemende zorg wordt bericht over de economische ontwikkeling van China haalt hoofdstrateeg Vincent Juvyns van JP Morgan Asset Management zijn schouders op en legt nog maar eens uit dat de vooruitzichten van China op de lange termijn er nog altijd prima uitzien en dat JP Morgan China binnen de opkomende markten nog altijd heeft overwogen. 

Maar wat valt er dan voor positiefs over China te zeggen? Niet dat het goed gaat met de export. Die is in het laatste kwartaal met 8% gedaald ten opzichte van vorig jaar. Ook de consumptie staat er hevig onder druk, zie de recente koersval van Duitse autobouwers

Nog meer stimulering

Juvyns signaleert dat de Chinese overheid en centrale bank de laatste jaren steeds weer op het juiste moment de juiste maatregelen hebben getrofen. Hij verwacht dat dit ook de komende tijd zal gebeuren. Bovendien ziet hij nog genoeg mogelijkheden om de economie verder aan te jagen als dat nodig is. "De Chinese centrale bank kan bijvoorbeeld de bancaire reserve ratio requirement verder verlagen, zodat banken meer kunnen uitlenen." 

Extra ruimte voor Chinese bankkredieten

De recente verzwakking van de renminbi juicht Juvyns toe. "Sinds 2008 is de Chinese munt met 15% gestegen ten opzichte van de dollar." Door het vrijer laten bewegen van de munt komt het moment dichterbij dat de renminbi de status van reservemunt krijgt. Ook is de devaluatie natuurlijk goed voor de Chinese export. "Zo heeft China twee vliegen in een klap geslagen."

Overigens denkt Juvyns niet dat de huidige renminbi-zwakte lang zal aanhouden. Op basis van bijvoorbeeld de Big Mac Index is de munt 40% te goedkoop. Als de renminbi eenmaal de status van reservemunt heeft, zal de vraag naar de munt automatisch stijgen, dus meer waard worden.

Houdbare schuld

Dat de totale Chinese schuld (overheid, bedrijven en huishoudens) sinds 2007 met 90% is gestegen tot 200% van het Chinese BNP is ook niet iets om je volgens Juvyns druk over te maken. "Japan, VK, Frankrijk en de VS hebben meer schuld."

Chinese schuld valt mee

Maar ja, die heftige daling van de Chinese beurzen dan. Kan dat dan geen bredere economische Chinese crisis veroorzaken? Juvyns gelooft van niet. "Slechts 7% van het Chinese vermogen zit in aandelen. 72% is cash of spaargeld. Bovendien staan de meeste beleggers dit jaar nog altijd op een enorme winst."

Juvyns verwacht ook de komende tijd de nodige Chinese beursonrust, maar op de lange termijn gaat de lijn omhoog. "China is op weg om de grootste economie ter wereld te worden. Het is meer een kans dan een bedreiging." Wel adviseert hij Chinabeleggers te kiezen voor active management, want met passieve oplossingen krijg je er staatsgecontroleerde bedrijven bij en die moeten toch echt worden vermeden.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie