Nieuws

Goudprijs barometer van gelatenheid

De diepe bearmarkt van goud is een barometer van een verlammende gelatenheid onder een enorm systeemrisico, aldus Van Eck Global.

De bekendmaking van de Chinese goudreserves leidde tot een prijsdaling van het edelmetaal. De bearmarkt van het edelmetaal kan Joe Foster in zijn Gold Market Commentary alleen verklaren als barometer van een verlammende gelatenheid van de markt onder een enorm systeemrisico.

Sinds 2009 blijkt de Chinese reserve met 57% gegroeid te zijn tot 1,658 ton. Veel analisten hadden op een grotere toename gerekend. Blijkbaar is een groter gedeelte van de Chinese goudconsumptie richting particulieren, instituten en andere overheidsorganen gestroomd. Het edelmetaal vormt 1,65% van de totale valutareserve. Joe Foster, strateeg bij Van Eck Global, had gedacht dat China zijn reserve meer in lijn zou brengen met Westerse landen, maar Peking lijkt nu tevreden te zijn met een percentage in lijn met de Aziatische buurlanden.

Afgelopen maand stond de goudprijs ook onder druk door de onrust op de Chinese aandelenmarkten en de zwakte in de grondstoffenprijzen. Een nieuw dieptepunt in de goudprijs leidde ook tot druk op aandelen met blootstelling aan het edelmetaal. De Market Vectors Junior Gold Miners Index kelderde met 19,7%. 

Lage goudprijs teken van gelatenheid

Foster denkt dat dit een van de slechtste cyclische bearmarkten aller tijden is. Sinds 1973 waren er zes cyclische bearmarkten, waarbij de daling van piek tot dieptepunt van de Barron’s Gold Mining Index varieerde tussen de 53,8% en 79,3%. Dat laatste cijfer weerspiegelt de huidige daling. Een goudprijs onder de 1100 dollar per ounce zal waarschijnlijk leiden tot nieuwe bezuinigingsrondes bij goudmijnbedrijven.

De goudprijs en -aandelen zijn gedaald tot een historisch laag niveau. Er bestaat altijd de kans op een verdere daling, maar Foster denkt dat de kans toeneemt dat een keerpunt naderbij komt. Goud fungeert als een waarschuwing. Het is de antithese van een euforische marktbubbel.

De daling van de goudprijs is het gevolg van een enorme gelatenheid onder een financieel systeemrisico. Goud verliest zijn functie als veilige haven, omdat er een blindelings vertrouwen heerst in het beleid van de centrale banken om de economie gezond te maken.

Keerpunt aan de horizon 

Foster weet niet wat een keerpunt in de goudmarkt zal inluiden. Mogelijk is dat een rentestap van de Fed. Het IMF waarschuwde vorige maand voor een stilvallende economische groei in de VS. Ook verlaagde het de groeiprognose voor de wereldeconomie. Volgens het IMF wordt de huidige wereld gekenmerkt door hoge schuldposities en er is niet veel nodig om het mis te laten gaan. De lage arbeidsparticipatie en zwakke productiviteitsgroei zijn niet bepaald tekenen van een robuuste economie, stelt Foster. 

Op de langere termijn voorziet hij forse problemen. De economieën worden verlamd door regulering en belastingen, wat op hun beurt innovatie en groei remt. De volgende generatie kan geconfronteerd worden met onhoudbare pensioen- en gezondheidsstelsels. 

De enorme stortvloed aan liquide middelen heeft niet de beoogde economische groei kunnen bewerken. Centrale banken zitten opgescheept met bergen staatspapier. De efficiëntie en discipline van de vrije markt worden beteugeld door overheidsbemoeienis. Dat alles maakt de verbazing over de diepte van de bearmarkt voor goud groter. Foster kan het alleen verklaren als gelatenheid onder een groot systeemrisico.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie