Nieuws

Valutaoorlog en de Big Mac-index

Op basis van de Big Mac-index is de devaluatie van de Chinese yuan niet te rechtvaardigen.

The Economist is er beroemd mee geworden: de Big Mac-index. Om te bepalen of een munt al dan niet overgewaardeerd is, zocht het Britse zakenblad naar een product dat overal ter wereld in grote aantallen wordt verkocht en overal ter wereld hetzelfde is: een Big Mac. Het is een eenvoudige en vrolijke manier om de koopkrachtpariteit te meten. In 1986 publiceerde het tijdschrift zijn eerste Big Mac-index.

We zijn nu bijna dertig jaar verder en de index heeft niets aan zijn belang verloren. Integendeel. Big Mac's worden inmiddels in meer landen dan ooit verkocht (120) en met een wereldwijde valutahandel, die in brand staat, is er meer dan ooit behoefte aan benchmarks.

Wat vertelt de meest recente Big Mac-index? Nicholas Vardy van Marketwatch zocht het uit. Een Amerikaanse Big Mac kost inmiddels gemiddeld 4,79 dollar, een whopper :) 9,6% meer dan in januari. Een Chinese Big Mac, omgerekend naar dollars, is voor iets meer dan de helft te krijgen: 2,74 dollar. Ofwel, de Chinese yuan is 42,8% te goedkoop. Op basis van de prijs van een Big Mac is een verdere devaluatie van de Chinese munt lastig te rechtvaardigen.  

Short Zwitserse frank, long euro

Maar ook ten opzichte van de euro is de dollar volgens de Big Mac-maatstaf duur. Een Big Mac in de eurozone kost gemiddeld 4,05 dollar, 15% goedkoper dan in de VS. Voor Amerikanen loont het dus de moeite om vakantiebestemming Europa te boeken. 

Tenminste, als Zwitserland wordt gemeden. In het eigenwijze alpenland kost een Big Mac 42,2% meer dan in de VS. De andere drie overgewaardeerde munten zijn: Noorse kroon (+17,9%), Zweedse kroon (+7%) en Deense kroon (+6%). Het goedkoopste is een Big Mac op dit moment te bestellen in Venezuela waar de dubbele hamburger slechts 0,67 dollar kost. India is ook niet duur met 1,83 dollar voor een Big Mac.

Wie geen Big Mac's wil eten, maar wel wil beleggen, heeft Vardy nog een tip: "Beleggers, die in de valutamarkt stappen en de Big Mac-index als leidraad gebruiken, verkopen de Zwitsere frank en kopen de euro."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Online magazine duurzaam beleggen