Nieuws

’Verlies Grieken niet uit het oog’

Het Griekse risico is naar de achtergrond verschoven, AXA IM waarschuwt om Griekenland niet uit het oog te verliezen.

Het Research & Investment Strategy team van AXA IM focust op Europese en risicovolle aandelen, ondanks een naderende koerswijziging door de Fed. De voorkeur voor risicovolle assets wordt ingegeven door de mix van groeiherstel en ruimschootse liquiditeitsverstrekking. De asset manager gelooft dat een eventuele rentestap meer effect zal hebben op vastrentende waarden dan op aandelen. Dat maakt dat AXA IM een neutrale positie inneemt met betrekking tot fixed income.

Het Griekse risico is wat meer naar de achtergrond verschoven, maar AXA IM waarschuwt beleggers om Griekenland niet uit het oog te verliezen. Er blijven nog genoeg onzekerheden over, denk alleen maar aan de stabiliteit van de zittende regering. Aan beide kanten van de onderhandelingstafel is weinig bewegingsruimte.

De hoogte van het reddingspakket blijft onduidelijk tot een beoordeling van de banken is doorgevoerd. Volgens de specialisten van AXA kan de teller zomaar oplopen tot 100 mrd euro.

Voorzichtig met de VS

Het herstel van de wereldwijde economie verschilt per regio. AXA IM voorspelt een groei van de Amerikaanse economie in 2015 met 2,5%. Herstel in de Eurozone zet zich in een gematigd tempo voort. Risico’s zijn er met name rond de groei in opkomende landen. De Aziatische markten hebben last van de zwakte in China en grondstoffenproducenten zuchten onder de dalende prijzen.

De onzekerheid rond het tijdstip waarop de Fed de rente zal verhogen is weer toegenomen. AXA IM acht een rentestap in september of december mogelijk. Een beleidswijziging van de Fed zal met name de opkomende markten raken, terwijl hun macro-economische omstandigheden al zwak zijn.

Het herstel van de bedrijfswinsten en het ruime monetaire beleid maken dat de asset manager overwogen blijft in Europa en Japan. Omdat de VS al verder in de herstelfase is adviseert AXA IM voorzichtigheid te betrachten ten aanzien van de Amerikaanse markt. Er is daar minder ruimte voor margeverbetering.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?