Nieuws

Opkomende malaise

De glans is er bij de opkomende markten wel vanaf constateert ook Bloomberg.

Ze waren nog niet eens zo lang geleden de motor van de wereldeconomie: opkomende landen. Hen werd een glanzende toekomst voorspeld. Dat is niet langer het geval, zo blijkt uit een scherpe analyse van Bloomberg, waarin het financiële persbureau de economische ontwikkelingen van de opkomende wereld in kaart brengt.

In de periode tussen 2002 en 2009 steeg het verschil in jaarlijkse groei tussen het Westen en de opkomende markten van 2,5% naar 6,5%. Geen wonder dus dat het aantrekkelijk was in die markten te beleggen. Maar intussen is het verschil teruggebracht tot een magere 2,0%. Dat kan vooral op het conto van China worden geschreven. De enorme groeispurt van de opkomende markten was historisch gezien uitzonderlijk, stelt Ruchir Charma, hoofd opkomende markten bij Morgan Stanley.

De problemen in de opkomende markten verklaren de waarderdaling van de diverse lokale valuta ten aanzien van de Amerikaanse dollar. De daling van de Chinese yuan, 8% sinds 2012, nog relatief mee. De Braziliaanse real en de Russische roebel zijn beide meer dan 40% gedevalueerd. Beide landen kampen dan ook met een enorme economische crisis als gevolg van de malaise op de wereldwijde grondstoffenmarkt.

31% goedkoper

De malaise vertaalt zich nog niet op de aandelenmarkten. Sinds 2009 is de MSCI index met 10% gedaald, terwijl de beurzen in opkomende markten met ongeveer 50% zijn gestegen. Hoewel het economisch perspectief in opkomende markten is verbleekt, is het verschil tussen de koerswinstverhouding in de opkomende en volwassen markten, te weten 31%, sinds 2006 niet meer zo hoog geweest als nu.

De combinatie van een sterke dollar, lage grondstofprijzen, Chinese problemen en Amerikaanse rente voorspelt weinig goeds voor de opkomende markten. Positief is wel dat de  schuldpositie van de meeste opkomende anden beter is dan in het verleden, waardoor een crisis als die van eind jaren negentig in Zuidoost-Azië minder waarschijnlijk is.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen