Nieuws

Te veel cash

Skagen waarschuwt voor bedrijven die hun overtollige tegoeden over de balk smijten.

De afgelopen vijf jaar is er bij bedrijven een stuwmeer aan overtollige cash ontstaan, veroorzaakt door hevige kostenreducties en het stelselmatig oppotten van de winsten. Maar wat moeten de bedrijven met al dat geld, vraagt Ole Søeberg, CIO van Skagen zich af.

"Sinds 2012 worden kasstromen voornamelijk gebruikt voor dividenduitkeringen, aandeleninkoop, fusies en overnames en ja, ook voor investeringen om marktaandeel en concurrentiepositie te versterken." Als aandelen ingekocht worden, dan heeft Søeberg wel graag dat deze definitief van de markt verdwijnen, om benadeling van langetermijnbeleggers te voorkomen. "Helaas houdt een aantal ondernemingen de stukken op de plank of geeft ze aan het personeel waardoor ze toch weer op de markt komen."

Nog liever ziet Søeberg het overtollige kasgeld gebruikt worden voor R&D om zo de aandeelhouderswaarde op termijn te verhogen. Maar sinds de financiële crisis heeft dit een beduidend lagere prioriteit. Volgens Søeberg creëert een goed management dat investeert in organische groei de meeste waarde op lange termijn.

M&A-record

"De historie bewijst dat acquisities het meest succesvol zijn tijdens moeilijke economische omstandigheden, als de koersen laag zijn, dus de deals goedkoop.," zegt Søeberg. Toch lijken bedrijven daar niet van te leren, getuige de M&A-activiteit in 2007 en 2015. Deze zomer dreigt het welhaast onaantastbaarlijkende M&A-record van 2007 te sneuvelen. Er werd toen voor 933 miljard dollar aan deals gesloten. Alleen in de afgelopen week ging er al 170 miljard dollar om in het overnamecircus. De overname's van Cigna door Anthem en Allergans generieke medicijnendivisie door Teva, samen goed voor 80 miljard dollar, waren de belangrijkste blikvangers.

De huidige overnamehonger zou beleggers voorzichtig moeten maken, maar volgens Søeberg hebben beleggers last van te veel 'dierlijke driften'. "Na een aantal succesvolle jaren denken ze financiële genieën te zijn. Daar lijden trouwens ook de topmanagers van bedrijven aan die de beurswaarde van hun firma'a zien stijgen."

Tijdens dit soort situaties doet Skagen liever een stapje terug. De Noren houden vast aan hun langetermijnvisie. Die is kort samengevat: de matige groeisnelheid van de wereldeconomie en de inflatie suggereren dat de rente laag blijft. Dan zijn aandelen te prefereren boven obligaties, al wordt het voordeel kleiner door de hogere aandelenkoersen. Toch zijn er nog altijd aandelenkansen te vinden, met name bij ondernemingen die wegblijven bij al dat acquisitiegeweld en op prudente wijze met hun cash omgaan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus