Nieuws

Outflow Aberdeen versnelt

Ai, de Britse vermogensbeheerder Aberdeen verloor in het vorige kwartaal 10% van het belegde vermogen.

Dat kwam hard aan bij aandeelhouders van Aberdeen Asset Management. In het tweede kwartaal verloor de Britse vermogensbeheerder 10% van het belegde vermogen. Aan het begin van het kwartaal stond er nog voor 330,6 miljard aan belegde ponden in de boeken. Aan het eind was daar nog 307,2 miljard van over.

Een daling van het belegde vermogen kan natuurlijk gebeuren als de financiële markten niet meewerken. Tweederde van het vermogensverlies wijdt Aberdeen aan marktomstandigheden, zoals dalende koersen en valutaverliezen. Maar daarnaast verloor Aberdeen Asset Management 9,9 miljard pond aan beheerd vermogen omdat klanten betere geldbestemmingen vonden. Klanten onttrokken vooral veel geld uit Aberdeenbeleggingen in Azië en de opkomende markten, net die markten waar Aberdeen de laatste tijd zwak presteerde.

Aberdeen heeft meerdere kwartalen last van outflow. Sterker, de outflow is in het laatste kwartaal versnelt. In de twee kwartalen ervoor bedroeg de outflow respectievelijk 4,8 en 6,5 miljard pond. Elk kwartaal wordt er dus 50% meer onttrokken.

Politiek is schuld

Ceo Martin Gilbert van Aberdeen blijft onderwijl optimistisch. "Despite this the long term investment case for Asia and emerging markets is unchanged and we believe that committed investors will be rewarded over time." Een deel van de outflow is volgens Gilbert bovendien het gevolg van een reorganisatie bij een grote klant en de helft van de outflow bestond uit zogenoemde low margin accounts.

Toch zullen er bij Aberdeen koppen gaan rollen. Dat kan niet anders. Aberdeen dat bekend staat als een eigenwijze vermogensbeheerder, dus een relatief grote overhead heeft, zal in de kosten moeten snijden om de winst op peil te houden. Het verlies van 10% aan belegd vermogen scheelt al snel 7,5% aan omzet.

Gilbert ziet geen reden te tornen aan het beleggingsbeleid. Daar is volgens hem niets mis mee. De recente slechte beleggingsprestaties zijn volgens hem vooral veroorzaakt door politieke beslissingen die van weinig invloed zijn op het langetermijnrendement. Beleggers in Aberdeen zelf zien het minder zonnig. De beurswaarde van Aberdeen daalde na aankondiging van het slechte nieuws prompt met 7,5%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Duurzaam beleggen