Nieuws

Skagen: lange rentes gaan dalen

Fondsmanager Torgeir Høien van Skagen Tellus rekent op een lagere rente in de volwassen markten.

De sterke stijging van de lange rente in het tweede kwartaal kwam voor hem als een verrassing, maar het heeft niet geleid tot een ander rentestandpunt. Want in tegenstelling tot wat de meeste obligatie-analisten verwachten, denkt Torgeir Høien, fondsbeheerder van het wereldwijde obligatiefonds Skagen Tellus, dat de rentes, net als de inflatie, toch echt (weer) omlaag gaan.

Zowel de reële rente als de inflatieverwachting stegen in het tweede kwartaal en daarmee ook de langetermijnrente. De hogere inflatieverwachting is echter van voorbijgaande aard, denkt Høien. Hij verwijst naar de olieprijs die weer daalt. Maar belangrijker dan dat is het effect van het monetaire beleid van de centrale banken. Het ultra-lage-rente-beleid zal volgens hem niet leiden tot wat veel analisten denken: meer inflatie. De Noorse obligatiespacialist verwijst naar een land waar men ruime ervaring heeft met een soepel opererende centrale bank. "In Japan, many years of a zero interest rate policy have not resulted in a sustanined increase in inflation."

De jarenlange rente-ontwikkeling van Japan ziet Høien inmiddels terug in andere volwassen markten, zoals Zwitserland, VK en de eurozone. "In the Eurozone, core inflation has so far this year had an annualised rate of 0.4%. One may well claim that this is because economic growth has been sluggish, but we do not share this view." In Zwitserland en het VK daalden de rentes in een periode dat de lokale centrale banken 'extreem' verruimden en de economische groei 'gezond' was.

Amerikaanse rente naar nul

Nee, het is volgens de Noor slechts een kwestie van tijd totdat ook de inflatie in de VS terugvalt richting de nul. "A trigger may be if the Fed increases the interest rate towards the end of the year." Het kortetermijneffect van een iets hogere rente is een iets lagere inflatie. "Overall, both the long-term effect of the Fed policy since 2009, and the short- term effect of a slightly tighter monetary policy, point to lower inflation."

Conclusie: een structureel lage inflatie zal de inflatieverwachting drukken waardoor de langetermijnrente wel moet dalen. Ook omdat Høien geen versnelling van de economische groei verwacht.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus