Nieuws

Obligatiehelpdesk: Olaf van den Heuvel

“Highyieldobligaties zijn door hun relatief aantrekkelijke spreads in trek bij beleggers”, vindt Aegon Asset Management.

Ze zijn de hoeksteen van vrijwel iedere beleggingsportefeuille: obligaties. Terecht, want vastrentende beleggingen hebben een fantastische bullmarkt beleefd. Maar wat gebeurt er met al die obligaties als de rente gaat stijgen, zoals velen verwachten?

Experts Sandra Crowl, Sandor Steverink, Olaf van den Heuvel en Lars Dijkstra hebben raad voor angstige obligatiebeleggers.

Olaf van den Heuvel ,
European head of tactical asset allocation Aegon Asset Management

 

Rentenormalisering

“Er wordt veel gespaard en belegd, bijna alles is duur geworden door het rentebeleid van centrale banken. Die misallocatie van kapitaal moet niet te lang duren. Een normalisering van het monetaire beleid is daarom goed.”

Olaf van den Heuvel

Aantrekkelijke spreads

“Dit jaar hebben vooral veilig geachte staatsobligaties en highyieldobligaties goede rendementen laten zien. Daar komen staatsobligaties bij door de rentebeweging die begin dit jaar ontstond nadat de Europese Centrale Bank kwantitatieve verruiming aankondigde. Highyieldobligaties zijn door hun relatief aantrekkelijke spreads in trek bij beleggers.”

Rente gelijk aan groei

“De geschiedenis laat zien dat de tienjaarsrente op lange termijn gelijk is aan de nominale groei, ofwel de som van reële groei en inflatie. Dat momenteel de rente laag is in verhouding tot de groei is voor heel even niet erg. Het is onafwendbaar dat op termijn de inflatie en de rente zullen stijgen, maar die ontwikkeling laat in Europa langer op zich wachten dan in de Verenigde Staten.”

Wat doet de Fed?

“De vraag is wat de markt al heeft ingeprijsd, en hoe de Fed de rente gaat optrekken. Waar op de rentecurve zal dat het meeste ingrijpen? In de tweede helft van de jaren negentig is de kapitaalmarktrente snel meegestegen met de rente. Tussen 2004 en 2006 heeft de Fed langzaam de rente verhoogd, van 1 naar 5,25%, maar bleef de lange rente onaangetast. Dat was gunstig voor de economie, want geld bleef goedkoop.”

Correlatie

“In het verleden tastte een renteverhoging de obligatiemarkt aan, maar herstelden aandelenkoersen zich na een dipje. Dat kan voor beleggers ook een manier zijn om ernaar te kijken. Aandelenmarkten kunnen een renteverhoging wel hebben, en de correlatie tussen obligaties en aandelen is laag. Laatst vroegen wij tijdens een bijeenkomst beleggers hoe zij dachten dat de langetermijncorrelaties tussen aandelen en obligaties zich zouden ontwikkelen. De zaal was zeer verdeeld. Het zal sterk afhangen van de economische groei.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd in IEXProfs magazine nummer 29, 2015.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus