Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013).

Nieuws

Wisselkoers beïnvloedt rendement

Beleggers zijn zich niet bewust van valutarisico’s. Martin Arnold van ETF Securities propageert daarom valuta-ETF’s.

Martin Arnold heeft een nieuwe vermogenscategorie in de aanbieding: valuta’s. En een nieuw instrument daarvoor: valuta-ETF’s. "De meeste beleggers zijn zich niet bewust van de valutarisico’s in hun portefeuilles," stelt de Global Forex & Commodities Strategist van ETF Securities.

Het heeft geen zin daar rekening mee te houden, zo luidt de consensus onder zowel particuliere als institutionele beleggers. Wisselkoersen stijgen en dalen, en op de lange termijn is het netto effect nul. Dat verhaal klopt niet, toonde Arnold aan met een presentatie tijdens het recente congres Inside ETFs Europe in het Amsterdamse Okura Hotel.

Neem een typische Europese belegger in Amerikaanse aandelen. Gedurende zeven van de twaalf maanden in de periode mei 2014 - mei 2015 werd het resultaat van zijn portefeuille veel zwaarder bepaald door wisselkoersschommelingen tussen dollar en euro dan door winst en verlies op de aandelen (zie grafiek).

Resultaat sterk bepaald door wisselkoersschommelingen

 

Grotere schommelingen

Waarom zou die Europese belegger dat effect negeren? "Met zijn portefeuille Amerikaanse aandelen zoekt hij toch ook geen exposure in obligaties?", aldus de retorische vraag waarmee Arnold de dominante onverschilligheid jegens valuta’s aanvecht. Die vraag heeft ernstig aan pregnantheid gewonnen nu dollar, euro, yen, pond sterling, Zwitserse frank en renminbi sinds de kredietcrisis van 2008 veel sterker zijn gaan schommelen ten opzichte van elkaar.

Toen de crisis begon, was de euro 1,15 dollar waard. Daarna steeg hij naar 1,50, viel terug naar 1,06, klom weer naar 1,15, en nu noteert hij rond 1,11, met dank aan Griekenland. Alleen al het laatste jaar is de euro-dollarverhouding 20 tot 25% verschoven. Met aanzienlijk effect op de portefeuille Amerikaanse aandelen van die Europese belegger.

Zijn totale rendement bedroeg 33,04%. Liefst 21,85 procentpunten daarvan waren toe te schrijven aan het valuta-effect (zie tabel).

valutaeffect

 

Hedge van 50%

Hoogste tijd om actie te ondernemen, zo maant Arnold Europese en andere beleggers. Futures en forward contracts zijn de klassieke instrumenten om valutarisico’s af te dekken ofwel te hedgen. Maar die zijn kostbaar en complex in het beheer. Gelukkig is er vandaag de dag een waaier aan goedkope en liquide – dat wil zeggen: gemakkelijk verhandelbare – ETF’s beschikbaar waarmee particuliere en professionele beleggers de valutarisico’s op hun portefeuilles tenminste gedeeltelijk kunnen afdekken.

Tenminste gedeeltelijk, ja. Want 100% hedgen kost geld, en dat betaalt zich niet altijd uit. Tussen 2001 en 2013 zou de Europese belegger in Amerikaanse aandelen overwegend baat hebben gehad bij een 100-hedge (zie grafiek). Helaas is dat alleen achteraf vast te stellen.

Daarom luidt de consensus onder geleerde economen dat beleggers er goed aan doen 30 tot 77% van het valutarisico te hedgen. Jan de Belegger zet de kerk het beste in het midden: zeg een hedge van 50%.

 

Euro-crosses

Die kan hij vandaag de dag gemakkelijk uitvoeren door half om half te beleggen in ETF’s op de hedged en unhedged versies van de index die relevant is voor zijn portefeuille. Door die verhouding te variëren, kan hij uitdrukking geven aan zijn persoonlijke overtuiging: dat de dollar zal gaan stijgen of juist dalen ten opzichte van de euro. Hij kan ook beleggen in ETF’s die de valuta’s zelf volgen via relevante indices – bijvoorbeeld door een mix van trackers die long en short gaan op de dollar.

ETF Securities biedt achttien ETF’s aan op zogenoemde crosses van de euro met de dollar, yen, pond sterling, Zwitserse frank, Canadese dollar, Australische dollar, Nieuwzeelandse dollar, Noorse en Zweedse kroon – negen daarvan zijn short euro, negen long euro. Zes daarvan, op crosses van de euro met de dollar en de Japanse yen, zijn genoteerd aan Euronext Amsterdam.

"De meeste beleggers hebben geen horizon van tien of twintig jaar, waarin het valuta-effect nul is", zo rechtvaardigt Arnold deze producten. "Zij worden afgerekend op veel kortere periodes."


Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie