Nieuws

Hedgefondsen blijven geliefd

Ondanks de veroordeling van Calpers blijven pensioenfondsen hedgefondsen omarmen.

Pensioenfondsen omarmen hedgefondsen. En dat terwijl Calpers, het grootste Amerikaanse pensioenfonds, van ze af wil. Dat blijkt uit een artikel in de Financial Times. De totale beleggingen in hedgefondsen door wereldwijde pensioenfondsen zijn in de afgelopen twaalf maanden, tot eind juni, toegenomen met 4%. Ook APG, een van de drie grootste investeerders in hedgefondsen, heeft zijn portfolio in het afgelopen jaar uitgebreid.

De sterke performance van hedgefondsen is opmerkelijk gezien de publieke veroordeling die ze kregen van Calpers, het pensioenfonds voor een groot deel van de ambtenaren in Californië. Dit toonaangevende pensioenfonds heeft eerder aangegeven om haar beleggingen in hedgefondsen terug te draaien. Dit gebeurt uit onvrede over de hoge vergoedingen die dit soort fondsen vragen.

Die staan volgens Calpers niet in verhouding tot de prestaties. Het initiatief van Calpers vond navolging. Zo hebben onder andere het pensioenfonds van de brandweerlieden in Los Angeles en het Nederlandse PFZW, het pensioenfonds van de gezondheidszorg, aangegeven hun beleggingen in hedgefondsen af te bouwen.

Goed alternatief

Damien Loveday, hedgefondsspecialist bij Towers Watson, is niet verrast door de goede prestaties van hedgefondsen, ondanks de tegenwind van Calpers en co. Hij zegt dat er nog voldoende fondsen overblijven voor wie beleggingen in hedgefondsen een goed alternatief zijn met het oog op risicospreiding.

Het zijn vooral de grootste hedgefondsbeleggers die hun vertrouwen in de sector uiten. De tien grootste in hedgefonds beleggende pensioenfondsen hebben de afgelopen twaalf maanden hun portefeuille met 10% uitgebreid tot 183 miljard dollar. De grootste drie zijn, naast APG, de Abu Dhabi Investment Corporation en de China Investment Corporation.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus