Nieuws

Zakenbanken rekenen op Grexit

De kans op een Grexit wordt door analisten nu geschat op meer dan 50%. Maar dat was voor de Griekse draai.

De belangrijkste analisten van de grote zakenbanken zijn om. Ze schatten de kans op een Grexit op meer dan 50%. Dit blijkt uit een artikel van persbureau Bloomberg. Dit was wel voordat Tsipras gisteravond alsnog door de knieën ging. Of het genoeg is?

Nadat de Griekse regering het referendum had uitgeschreven, sloeg de stemming van de analisten drastisch om. Aan de vooravond van de laatste der laatste deadlines achten de meesten de kans op een Grexit hoger in dan die van een nieuwe (tijdelijke) oplossing.

Bij Bank of America Merrill Lynch denkt het team van Gilles Moec dat alle ingrediënten voor een Grexit aanwezig zijn. De Griekse premier Tsipras zou heel aangenaam verrassen als hij een Grexit-scenario zou weten te voorkomen. Ook bij Barclays denken François Cabau en de zijnen dat een Grexit het meest voor de hand liggende scenario is.

Tussenliggende oplossing?

Citigroup, de bank die de term Grexit ooit bedacht, heeft lange tijd volgehouden dat er wel een oplossing gevonden zou worden. Willem Buiter en zijn mede-analisten zien nu echter dat een Grexit het meest waarschijnlijke scenario is. Ze houden nog een slag om de arm door te veronderstellen dat er waarschijnlijk wel een tussentijdse oplossing gevonden zal worden, maar dat een exitscenario voor einde 2016 alsnof realiteit wordt.

JP Morgan schat de kans op een Grexit op meer dan 50% en Morgan Stanley op 60%. En zo gaat de lijst door.

In het Bloomberg-artikel schuilt echter een addertje onder het gras. Aan het eind van het stuk wordt vermeld dat het huidige artikel afwijkt van de oorspronkelijke vorm. De namen van de banken Goldman Sachs, ICBC en ING zijn verwijderd. Zijn die banken inmiddels opnieuw omgeslagen?

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen