Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Beter rendement door nieuw inzicht

Dividend- en diversificatiestrategieën worden steeds slimmer. Beleggers doen hun voordeel in bull- èn in bearmarkten.

Stilstand is achteruitgang. Ook in de assetmanagementindustrie. Niet elk nieuw fonds betekent vooruitgang, maar nieuwe inzichten kunnen wel tot betere rendementen leiden.

En die inzichten zijn er gelukkig. De benadering van Shareholders Yield, een boek van Mebane Faber, laat zien hoe de factor dividend bijvoorbeeld nog beter kan worden benut. Met A Quantitative Approach to Tactical Asset Allocation staat Faber in de top 10 van de meest gedownloade papers op SSRN.

Dividend blijft bij Faber een belangrijke filter, maar de toevoeging van de inkoop van eigen aandelen maakt een aandeel nog aantrekkelijker. Voeg daar ook nog een dalend vreemd vermogen aan toe en dan heeft u het recept te pakken van de optimale shareholders yield.

Vanuit performance-oogpunt zijn aandeleninkoopprogramma's uiteraard toe te juichen. Minder uitstaande aandelen, dezelfde winst, kortom de koers-winstverhouding daalt. Door te focussen op aandeleninkoop belegt u in aandelen die technisch gezien goedkoper worden.

Half leeg

Maar er is ook een andere kant van het verhaal. Namelijk dat deze ondernemingen blijkbaar geen betere business opportunities zien om te ondernemen met hun geld dan aandelen in te kopen. Vanuit het glas-is-half-leeg oogpunt geredeneerd: als dit voor een hele sector zou gelden, is dat een veeg teken.

Een andere manier om te participeren in dividendaandelen, is om een low volatility-filter toe te passen bij de aandelenselectie. Beide strategieën hebben veel overeenkomsten. S&P Dow Jones bouwt indices waarbij deze twee factoren worden gecombineerd tot een nieuw Amerikaans aandelenuniversum. Het dividendpercentage is twee keer zo hoog is als de normale S&P500.

Het is een strategie waarmee je goed bear markets kunt doorstaan: 72% van de tijd is het verlies kleiner dan de benchmark. Powershares, een onderdeel is van Invesco, maakt het via een ETF mogelijk om in deze strategie te beleggen.

Nieuwe diversificatiestrategie

Het selecteren van de beste aandelen of beste strategieën is hoe je het wendt of keert nog steeds een long only game en bij een crisis krijgt het rendement dus hoe dan ook een tik. Hoe kun je nu ècht diversificeren? Dat doe je vooral door te zoeken naar lage correlaties. De VIX-index, ook wel de angstindex genoemd, heeft bijvoorbeeld een negatieve correlatie met aandelen.

Een handicap is alleen dat het niet mogelijk is om direct in de VIX te beleggen. De derivaten zoals opties en futures zijn welkome handelswaar, maar zijn en blijven een afgeleide met een tracking error met de VIX-index. Eenvoudig VIX-futures toevoegen aan de portefeuille is een dure verzekering, vanwege het frequent moeten doorrollen van de futures.

Een intelligente oplossing is om de allocatie VIX te verhogen als het er toe doet. De S&P 500 Dynamic Veqtor index hanteert zo'n slimme strategie, die volgens vastgestelde regels de exposure naar de VIX verhoogt en verlaagd. Het resultaat is dat de index in moeilijke aandelenjaren zoals 2008 en 2011 positieve rendementen behaalt.

Logischerwijs blijft de strategie achter in bull markets, maar dat is nu eenmaal een kenmerk van diversificatie. De index bestaat al sinds 2009 en Powershares heeft nu een ETF op deze slimme index gelanceerd. Het lijkt op echte diversificatie, maar eerst nog een volgende crisis om aan te tonen dat het echt werkt!


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

De impact van het coronavirus