Nieuws

Grexit geen reden voor paniek

Ook als de onderhandelingen vandaag op niets uitlopen, is er geen man over boord. Dat meldt JP Morgan.

Een vertrek van Griekenland uit de eurozone kan nog altijd, maar de ellende daarvan is te overzien. Het besmettingsgevaar buiten de EU is inmiddels gering. Dat zegt Jan Loeys van JP Morgan in een artikel op Bloomberg. “Een mogelijk vertrek uit de eurozone is een ramp voor Griekenland, maar niet voor markten wereldwijd." Dat komt volgens hem omdat de totale Griekse schuld in handen is van de ECB en andere Europese instituten en niet langer in het bezit van private banken en andere private partijen.

De mogelijkheid van een Grexit lijkt gedaald als gevolg van nieuwe voorstellen van de Griekse regering. Via een email heeft de Griekse premier Alexis Tsipras die gisteravond naar buiten gebracht. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie zijn de voorstellen "een goede basis voor vooruitgang". Deze onderhandelingen vinden later vandaag plaats.

Euro stabiel

De euro bewoog vanochtend nauwelijks op de Griekse ontwikkelingen. Het is overigens onwaarschijnlijk dat de euro in elkaar zal klappen als de onderhandelingen toch mislopen, denkt Masafumi Yamamoto, analist van Monex in Tokyo. De risico’s zijn volgens hem inmiddels ingeprijst en hij verwacht niet dat de Griekse problemen voor enorme onrust in Italië en Spanje zullen zorgen.

De druk op de euro wordt ook verlicht doordat hedge fondsen hun shortposities ten aanzien van de Europese eenheidsmunt hebben verminderd. Dat kan ook op een stilte voor een nieuwe storm wijzen. “De vermindering van de euro-shortosities in de afgelopen twee weken, betekent dat speculanten meer slagkracht hebben om de euro te attaqueren”, aldus Toshiya Yamauchi, een analist van Ueda Harlow in Tokyo op Bloomberg.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?