Nieuws

Massale vlucht uit obligaties

Er lijkt een einde te zijn gekomen aan de jarenlange obligatiehausse. Beleggers verruilen obligaties voor aandelen, constateert BofA.

Beleggers hebben op grote schaal afscheid genomen van obligaties. De vlucht uit obligaties was de grootste in twee jaar. Dit blijkt uit een rapport van Bank of America Merrill Lynch. In totaal hebben beleggers wereldwijd 10,3 miljard dollar aan obligatiefondsen onttrokken. Daar staat tegenover dat 10,8 miljard dollar richting aandelenfondsen is gegaan. Dit is de op drie na grootste obligatie-aandelen switch in de afgelopen zes jaar.

Opvallend is dat ook kredietwaardige bedrijfsobligaties uit de gratie zijn. De afgelopen week was er sprake van een uitstroom van 2,1 miljard dollar in deze zogenoemde Investment Grade obligaties. Het was voor het eerst in anderhalf jaar dat er sprake was van een uitstroom op weekbasis.

De obligatievlucht wordt volgens BofAML veroorzaakt door, in volgorde van belangrijkheid: de liquiditeit van de obligatiemarkt, een waarschijnlijke renteverhoging door de Federal Reserve in september en de situatie in Griekenland.

Einde gekte

De afgelopen zes jaar werden gekenmerkt door een obligatiegekte waarbij in totaal 1.200 miljard dollar richting obligatiefondsen is gestroomd, meer dan het dubbele van de instroom in aandelenfondsen. Hoe extreem dit is blijkt ook uit het feit dat tegoeden van obligatiefondsen in deze periode met twee derde zijn gestegen, terwijl bij aandelenfondsen slechts sprake is van een stijging van 6%.

Deze trend lijkt nu te keren. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus