Nieuws

De trends van Obam 2.0

Cio Sander Zondag van BNP Paribas Obam ziet geweldige kansen in cyber security en personalized health care.

Sinds Sander Zondag op 1 januari 2013 het stokje overname bij BNP Paribas Obam is het fonds bezig met een inhaalslag. De underpermance die het voormalige wereldwijd beleggende vlaggenschip van het voormallige Fortis jarenlang parten speelde, is dit jaar toch echt wel verdwenen. Na bijna zes maanden handelen doet het fonds het 2% beter dan zijn benchmark.

We waren dan ook benieuwd waar Zondag en zijn aandelenfonds (fondsvermogen: 1,1, miljard euro) nu op inzetten. Dat zijn in ieder geval niet de opkomende markten, zo opende hij zijn praatje op het Nederlandse hoofdkantoor van BNP Paribas Investment Partners in het voormalige bankgebouw van ABN Amro op het Rembrandtplein. "De opkomende markten hebben in het afgelopen vijf jaar zwaar geunderperformed, 75% slechter dan de ontwikkelde markten, en daar waren meerdere redenen voor."

Opkomende kansen

De belangrijkste reden van die underperformance is de afzwakkende winstontwikkeling. Met name de staatsbedrijven, en dat zijn er veel, boeren slecht. Zondag: "Het behalen van meer omzet wordt belangrijker gevonden dan het genereren van meer winst."

Dat de opkomende markten zwak presteren, is voor het resultaat van het Obamfonds van weinig belang. Niet meer dan een paar luttele percenten is in de opkomende wereld, en dan vooral in Azië, belegd. Volgens Zondag zijn de grote westerse multinationals met exposure in de opkomende wereld, zoals Unilever of Nestlé, betere kandidaten om te profiteren van de groei in de opkomende landen. Al is het maar omdat zij hun marketing en logistiek beter op orde hebben.

Kansen binnen de opkomende wereld ziet Zondag vooral voor de sectoren financials, consumentengoederen, IT/Telecom en in de gezondheidszorg. Zeker in het bankieren valt er buiten de volwassen landen nog genoeg te verdienen.

Groeimarkten

Tot zover de opkomende landen. Wat zijn nu de industriële trends waar een beetje kundige portfoliomanager in belegd moet zijn? Zondag heeft er twee in de aanbieding: IT-beveiliging en gepersonaliseerde zorg.

De markt van cyber security groeit de laatste jaren met 30% per jaar en Zondag rekent erop dat deze groei ook de komende jaren aanhoudt. E-commerce en cloudtoepassingen zijn belangrijke aanjagers. Probleem is wel dat het beleggers niet gemakkelijk wordt gemaakt om de juiste aandelen te selecteren. De winnaar van vandaag kan de verliezer zijn van morgen. "De hoge innovatiegraad kan zeer verstorend zijn voor huidige dominante spelers."

Binnen de gezondheidszorg heeft Zondag speciale aandacht voor bedrijven die medicijnen maken die afgestemd zijn op het individuele DNA-profiel. "Dan is de behandeling van een ziekte als kanker vele malen efficiënter en zonder al die nare bijwerkingen." Volgens de portfoliomanager kan er met deze nieuwe generarie medicijnen ook veel geld worden bespaard. Voor de gevestigde orde is de ontwikkeling van gepersonaliseerde zorg natuurlijk wel een bedreiging. Binnen personalized healthcare belegt Obam vooral in bedrijven die actief zijn in diagnosestelling.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Amerikaanse verkiezingen 2020