Nieuws

Voorzichtige Fed duwt dollar omlaag

De yen en de euro werden sterker omdat Janet Yellen opnieuw een geleidelijke verhoging van de rente predikte.

De yen en de euro werden sterker omdat Janet Yellen opnieuw een geleidelijke verhoging van de rente predikte. In haar persconferentie na de rentevergadering temperde Yellen de langetermijnverwachtingen voor de Amerikaanse rente, laat Bloomberg weten.

De uitkomst van de Fed-vergadering was iets meer ’dovish’ dan verwacht, dit zet druk op de dollar. De koers van de centrale bank in de VS is sterk afhankelijk van de macrocijfers. Aan een te vroege renteverhoging kleven teveel nadelen.

De yen won 0,4%, vrijdag vergadert de Bank of Japan over het beleid. Donderdag komen de minister van financiën uit de eurozone bijeen om te vergaderen over Griekenland. De euro is woensdag al 0,8% in waarde gestegen ten opzichte van de dollar. Toch is de dollar een van de best presterende valuta uit de Bloomberg Correlation-Weighted Indices. Over de afgelopen twaalf maanden is de munt 17% in waarde gestegen. Deze maand is er echter 2% vanaf gegaan. 

De sterke dollar blijft drukken op export, inflatie en de bredere economie, stelde Yellen in haar toelichting na de beleidsvergadering. De sterke dollar maakt exportproducten uit de VS duurder, terwijl importproducten juist voordeliger worden. Dat drukt de inflatie. Yellen denkt wel dat op termijn deze effecten wegebben. 

De Amerikaanse inflatie blijft al drie jaar onder het streefpercentage van de Fed. Een sterke dollar kan echter de kracht van de Amerikaanse economie niet ontregelen. De economie doet het zo goed, dat enige verkrapping dit jaar mogelijk is, zei Yellen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus