Nieuws

BNP voorzichtiger met aandelen

De beleggingshuizen komen door met hun verwachtingen voor de tweede helft van 2015. BNP Paribas IP verzorgt de aftrap.

Wat brengt de tweede helft van beursjaar 2015? Chef econoom Joost van Leenders van BNP Paribas Investment Partners analyseert de huidige toestand van de wereldeconomie en rekent meteen ook maar door wat dat voor de financiële markten betekent.

Over de Amerikaaanse economie is Van Leenders uitgesproken positief. Hij verwachtte na het slechte eerste kwartaal een scherpe rebound en ja, die gaat er ook komen. De Amerikaanse kar wordt getrokken door de consument, die profiteert van een aantrekkende arbeidsmarkt. "De dynamiek neemt toe, de lonen stijgen." Minder vrolijk wordt de econoom van de Amerikaanse industrie, die duidelijk last heeft van de duurdere dollar.
Renteverhoging? Die gaat er waarschijnlijk komen in september. Het wordt een kwartje. Omdat het volgens Van Leenders onduidelijk is hoe het verdere rentepad eruit komt te zien, voorspelt hij onrust op de beurzen.

Kwakkelende EM

Over de opkomende markten is Van Leenders niet al te positief, hoewel die natuurlijk niet als één blok kunnen worden neergezet. Maar toch, de industrie presteert er zwak en de economische groei is er overal wel uit. Logisch, dat centrale banken (ook daar) de rente naar beneden duwen. Vooral over Rusland en Brazilië heeft Van Leenders weinig vrolijks te vertellen. "Die zitten beide in een recessie."

Europa dan. Dat herstelt over een breed front. "Met 1,5% dit jaar. Dat wordt meteen ook de kruissnelheid, waardoor Europese aandelen geen extra push krijgen." Dat de ECB eerder dan beloofd gaat stoppen met zijn opkoopprogramma gelooft Van Leenders niet, ook al vindt hij wel dat de rente op basis van economische groei en inflatie eigenlijk veel hoger zou moeten staan.

Concreet advies

BNP Paribas IP heeft zijn aandelenadvies verlaagt naar neutraal. Van Leenders: "Ook om de recente winsten vast te zetten." Binnen aandelen bestaat er een voorkeur voor opkomend Azië ("profiteren van dalende grondstoffenprijzen en men is druk aan hervormen") en Europese smallcaps ("zijn ook niet goedkoop, maar profiteren het meeste van het herstel van de binnenlandse Europese markt")

In de obligatiemarkt ziet Van Leenders eigenlijk alleen goede kansen voor high yield. "Het bekende carryverhaal." Economisch herstel is goed voor junk, net als een lage marktrente. Oh ja, en de dollar blijft sterk. "Dat kan niet anders als de FED gaat verkrappen."

Mits

Allemaal leuk en aardig, maar de BNP-update heeft pas waarde als Griekenland met euro en al binnenboord blijft. "Een Grexit is niet in de huidige koersen verwerkt", zegt Van Leenders. Hij schat de kans op een Grieks vertrek op 50%. "Als Griekenland lid van de EU blijft, dan krijgen we natuurlijk een opluchtingsrally." Dat is dan weer de leuke kant van het Griekenlandverhaal.

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie