Nieuws

Shoppen met korting tijdens paniek

Mogelijk vluchten fixed income-beleggers weg als de volatiliteit toeslaat, Bill Eigen gaat dan shoppen met korting.

De obligatiemarkt heeft veel weg van een snelkookpan, die stoom afblaast. De druk lijkt te groot te worden, vooral zichtbaar bij de Duitse Bunds. De snel stijgende rente zorgde daar voor dubbelcijferige koersverliezen. Volgens Bill Eigen, fondsbeheerder bij het JPMorgan Income Opportunity Fund, onderstreept het maar weer eens dat ook deze beleggingscategorie niet risicovrij is. De veiligheidsmarges bij obligaties zijn flinterdun.

Decennia lang zagen beleggers fixed income als een bron van stabiliteit, die zorgt voor kapitaalbehoud, inkomsten en diversificatie. Eigen denkt dat traditionele vastrentende waarden geen bescherming meer bieden. Bij een rente die ultralaag is kan het renterisico niet meer fungeren als stabilisator. Bovendien wordt die rente een potentiële verliesbron zodra normalisatie optreedt. 

Mogelijk betekent de aanstaande rentestap van de Fed een keerpunt voor de obligatiemarkten. Voor het eerst in negen jaar wordt er dan verkrapt. Bij de vorige verkrappingscyclus waren beleggers niet voorbereid en kregen zij te maken met forse verliezen. Eigen vindt het van belang dat beleggers verder kijken dan alleen naar traditionele vastrentende waarden om hun portefeuilles te beschermen.

Shoppen met korting
De fondsbeheerder van JP Morgan pleit voor een absolute return-benadering om nog bescherming te vinden. Dat biedt volgens hem de mogelijkheid om tactisch en selectief posities in te nemen en niet-gecorreleerde bronnen van rendement aan te boren. 

Bill Eigen illustreert deze aanpak met de recente daling van de olieprijzen. Die creëerde kansen om rendement te genereren met traditionele en alternatieve obligaties. Paniekverkopen eind 2014 leverden aantrekkelijke koersen op voor Amerikaanse high yield-obligaties, omdat er zonder onderscheid verkocht werd. Als de koersen los komen te staan van de onderliggende fundamentals en hun correlatie met de werkelijke waarde verliezen, ontstaan kansen om te profiteren.

Eigen is al bezig zijn boodschappenlijstje op te stellen, nu extremere marktomstandigheden dreigen. Mogelijk vluchten fixed income-beleggers de winkel uit als de volatiliteit toeslaat, maar Eigen ziet dan de ideale omstandigheden om te gaan shoppen met korting.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus