Nieuws

Fed-koers bepaalt goudkoers

Komt er een renteverhoging door de Amerikaanse Fed? En zo ja, wanneer? Deze vragen bepalen de goudkoers de komende tijd.

Komt er een renteverhoging door de Amerikaanse Fed? En zo ja, wanneer? Deze vragen bepalen de goudkoers de komende tijd.

Dat schrijft Joe Foster, goudstrateeg bij Van Eck Global, in zijn maandelijkse nieuwsbrief. Volgens Foster zijn de schommelingen op de goudmarkt in de afgelopen maand vooral het gevolg van geruchten over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

Dat zal ook de komende maand het geval blijven. Foster verwacht dat de goudkoers rond 1200 dollar per ounce zal blijven bewegen. Als de Federal Reserve uiteindelijk besluit om de rente te verhogen, dan is het afwachten hoe de Amerikaanse economie reageert, schrijft Foster.

Nieuwe goudrally

Mocht de Fed uiteindelijk afzien van een renteverhoging dan is het waarschijnlijk dat er een nieuwe goudrally plaats zal vinden. De vraag naar goud is de afgelopen periode licht gedaald. Het World Gold Council berichtte een totale vraag in het eerste kwartaal van dit jaar van 1079,3 ton, een daling van 1% ten opzichte van de vergelijkbare periode een jaar eerder.

Deze daling werd op haar beurt veroorzaakt door een daling van 3% naar de vraag van goud in de vorm van juwelen. En dat terwijl juist de vraag in India zich hersteld heeft van een tijdelijke inzinking vorig jaar.

In China zorgden een lagere economische groei en de rally op de aandelenkoersen voor een daling van 10% in de vraag naar goud ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014. Dat was echter een opmerkelijk succesvol goudkwartaal geweest in China, aldus Foster.

Winstgevendheid goudbedrijven beter

Aandelen in goudbedrijven hebben het tot nu toe beter gedaan dan de goudprijs zelf, die nauwelijks in beweging is gekomen. Dit in tegenstelling tot de afgelopen jaren waarin het omgekeerde het geval was.

Volgens Foster heeft dat te maken met een herstructurering in de sector, waardoor de winstgevendheid aanzienlijk is versterkt. Mocht het uiteindelijk tot een goudrally komen dan acht Foster ook een opleving van de fusie en overnames in deze sector waarschijnlijk.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus