Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Het geheim van Europese aandelen

Europa blijft de aantrekkelijkste regio, gebaseerd op 58 asset allocatie-rapporten. Waarom? Twee fondsmanagers leggen het uit.

Europa blijft ook in juni de aantrekkelijkste regio, gebaseerd op 58 asset allocatie-rapporten. Een naderende Griekse tragedie doet daar niets aan af, Europa is the place to be. Maar, waarom eigenlijk?

Bron: Alpha Research

Om het geheim van de aantrekkelijkheid van Europa te kraken, sprak ik met twee portefeuillemanagers Europese aandelen. Beiden bekijken de regio bottom-up en zijn gefocust op kernachtige portefeuilles, waardoor we deze managers ook echt als actieve beheerders kunnen betitelen.

De eerste manager is Andrew Arbuthnott van Pioneer Investments en hij runt zijn fonds al sinds 2001. Het beleggingsbeleid van Arbuthnott focust op een geconcentreerde portefeuille van bijna 50 aandelen, en zijn strategie valt in de Morningstar categorie Aandelen Europa Large-Cap gemengd.

Kwaliteitsaandelen

Er is dan ook geen stijl-bias, maar de vrijheid om het hele universum te benutten. De portefeuillemanager heeft ondersteuning van een elftal Europese aandelenanalisten, die als sectorexperts met ideeën komen.

Deze input is heel belangrijk voor Arbuthnott, want hij draagt hij de eindverantwoordelijk. Bij aandelenselectie binnen het Europese largecap-universum is quality van de onderneming erg belangrijk voor Pioneer.

Nu wordt deze groep aandelen zeer goed gevolgd door een leger van analisten en belangrijke verschillen kunnen ontstaan bij de beoordeling van het management. Binnen de quality-criteria is het management een belangrijk onderdeel.

Finishing touch

In de vijftien jaar tijd dat Arbuthnott deze portefeuille onder zijn hoede heeft, heeft hij duidelijk skills ontwikkelend voor deze managementgesprekken. Arbuthnott: "Natuurlijk is dit element subjectief, maar het verhaal van het management over de strategie van de onderneming moet consistent zijn. Ik beleg alleen in een onderneming als ook dit gesprek aan de criteria voldoet."

Bij Pioneer Investments is dit gesprek dan ook the finishing touch bij aandelenselectie. "Europa staat er als geheel beter voor om een mogelijke Grexit te verwerken. Griekenland is duidelijk een aandachtspunt, wat negatief op de markt kan werken. Hoe meer we naar de zomer toegaan, hoe meer de tijd begint te dringen. Je hebt een deal nodig om deze problemen op te lossen. Het is zeker iets waarvan we niet weten hoe het gaat lopen."

"Het afgelopen cijferseizoen is denk ik goed genoeg, we hebben niet al te veel tegenslagen gehad. Een meerderheid van de bedrijven hebben beter gepresteerd dan verwacht. We hebben winst nodig om door te komen en wij denken dat dit voor Europese aandelen kan doorzetten, omdat we van een laag winstpercentage komen. Dit is de belangrijkste reden om in Europese aandelen te beleggen!"

Waardecreatie

De tweede Europese aandelenmanager is Wahid Chammas van Janus Capital. Ook hij kijkt fundamenteel bottom-up naar Europese aandelen en ziet veel kansen in Europa. De invloed van het macro-economische klimaat is met deze aanpak dan van minder belang.

De research van de Janus Capital-analisten is vooral gericht op groeiende bedrijven die waarde creëren voor de beleggers, daar ligt volgens Janus hun kracht. Uitgangspunt van het beleggingsbeleid is dat geen enkele factor (land, industrie en valuta) meer dan 20% bijdraagt aan de tracking error van het fonds en dat geen enkele component binnen die factor meer dan 10% van de tracking error bijdraagt.

"Het cijferseizoen heeft laten zien sterk te zijn voor veel Europese bedrijven. Zelfs vóór de scherpe daling van de euro, hadden we al een aantal bedrijven op het oog, die gedurende de afgelopen jaren van matige tot uitblijvende groei, maatregelen hadden genomen om de productie te stroomlijnen en zich op efficiencyverbetering richtten."

Zwakke euro

Hij vervolgt: "Een zwakkere euro versterkte verder de marktposities van deze bedrijven van wereldklasse waarin we investeren. Het stimuleerde de groei van de export en benadrukte het positieve hefboomeffect in veel bedrijven die hun kostenstructuur hadden verbeterd. Vooral Europese bedrijven tonen een veel grotere focus op herstructurering en het verwijderen van zwakke onderdelen dan we in het verleden hebben kunnen zien, een trend die ze goede basis geeft voor groei op lange termijn."

"Ook in de periode voordat de winsten bekend werden gemaakt, waren we optimistisch over de verwachtingen dat marges aan de vooravond van verdere expansie stonden. Dit op basis van de lage niveaus, die tot meer winstgevendheid zouden moeten leiden. Deze verwachtingen zijn in veel gevallen uitgekomen," stelt Chammas.

"Tegen deze achtergrond van aantrekkende winstgevendheid zijn wij van mening dat de waarderingen redelijk geprijsd zijn, en daarom blijven we positief over Europese aandelen."

Grexit niet zo schadelijk

Als een Grexit zich voordoet, dan staan de financiële markten er veel beter voor dan in 2012. "We voorzien in dat geval drie of vier maanden onrust op de valutamarkten, waaruit de eurozone sterker naar voren moet komen, omdat de zwakste schakel is verdwenen. Tevens zou een Grexit een krachtige boodschap zijn naar de andere landen. Wat wel vast staat is dat een exit Griekenland zelf zeker zal beschadigen."

Samengevat; na de crisis in 2008 is het herstel van de winstgevendheid van Europa achtergebleven bij Amerika, beide assetmanagers verwachten een verder herstel van winstgevendheid. De onzekerheid met Griekenland is niet positief geweest.

Als er straks duidelijkheid komt, kan dit op korte termijn koersdalingen tot gevolg hebben. Daarna kijken beleggers weer naar de lange termijn en die is positief voor Europa.

Er was nu een goed cijferseizoen met beperkte tegenvallers, ook dat geeft aan dat Europa er goed voor staat. Kortom, voor Europese beleggers: Stay with us!

Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Duurzaam beleggen