Nieuws

Bond, with license to kill stocks?

De stijgende obligatierente leidt tot een correctie van de Europese aandelenmarkten van zo’n 8%, schrijft Goldman Sachs.

De stijgende obligatierente leidt tot een correctie van de Europese aandelenmarkten van zo’n 8%. De daling doet de analisten van Goldman Sachs denken aan de ’taper tantrum’ van 2013. Waren het toen de VS die de toon zetten, nu voeren de Europese obligatiemarkten de daling aan. Op korte termijn zal volatiliteit aanwezig blijven, maar op termijn weten de aandelenmarkten de hogere yields wel op te vangen. 

De correlatie tussen obligatierente en aandelenkoersen is niet stabiel in de loop der tijd. Veel hangt af van de snelheid waarmee veranderingen optreden. Op de lange termijn pakt een lagere rente positief uit voor aandelen. Het omgekeerde gaat ook op. De snelle stijging van de obligatierente veroorzaakte een correctie op de aandelenmarkten.

Toch leidt het er niet toe dat de analisten van Goldman Sachs hun verwachtingen moeten bijstellen. De negatieve effecten op de aandelenmarkten naderen hun hoogtepunt, denken zij. Goldman Sachs verwacht een geleidelijke stijging van de obligatierente en die kan goed samengaan met oplopende aandelenkoersen, aangezien de bedrijfswinsten verbeteren en het dividend groeit.

De verbeteringen in het macrobeeld zijn beter voor cyclische aandelen dan voor defensieve aandelen. Daarom prefereert Goldman Sachs cyclische aandelen en dan met name consumentenproducten boven aandelen uit de industriële en grondstoffensector. 

De analisten adviseren beleggers om hun blootstelling te beperken aan ’defensive bond proxies’. Dat zijn sectoren met een hoge top-line groei, die minder gevoelig zijn voor de economie dan de rest van de markt. Veel van die sectoren hebben goed gepresteerd tijdens de crisis, maar het probleem is dat ze erg duur zijn geworden. Daarmee zijn ze kwetsbaar voor een stijging van de obligatierente en groeien ze zelf minder hard dan in het verleden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen