Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

Verenigde Staten versus Europa

Vier thema’s gijzelen de beurzen van de Verenigde Staten en Europa. De uitwerking op aandelenkoersen is echter anders.

Goedkope olie, valuta-effecten, winstverwachtingen en waarderingen maken of breken de koersen in Europa en op Wall Street dit jaar. Dat zeiden Europese aandelenspecialist Alexander Fitzalan Howard en Amerikaanse aandelenexpert Jonathan Simon van J.P. Morgan Asset Management tijdens een bijeenkomst voor beleggers in Amsterdam.

Goedkope olie is een grotere zege voor Europa dan de Verenigde Staten. Uit onderzoek van Credit Suisse blijkt dat de boost die lagere energieprijzen het consumentenvertrouwen geeft vooral de groei in Europa aanjaagt. “In de Verenigde Staten heeft goedkope olie meer effect op de beurs dan op de economie,”  zegt Simon. “De energiesector weegt voor 8% mee in de S&P 500 en winsten voor 12%, maar de sector neemt 1% van de Amerikaanse werkgelegenheid en 2% van het bnp voor rekening.” 

Een zwakke euro en sterke Amerikaanse dollar is eveneens een belangrijk thema voor beleggers, die de pro’s en contra’s van de beide continenten afwegen. In Europa profiteren exporterende bedrijven van de goedkope euro, terwijl Amerikaanse bedrijven die veel zaken doen in Europa zuchten onder de dure greenback.

“De goedkope euro is positief voor Ahold en Capgemini die respectievelijk twee derde en 50% van hun omzet realiseren in de VS. Nog interessanter vind ik echter Europese bedrijven die produceren in euro’s en afrekenen in dollars, zoals Daimler,”  zegt Howard.

Europese winstverwachting omhoog

De Europese aandelenspecialist denkt niet dat de opleving van de Europese bedrijfswinsten  na één kwartaal voorbij zal zijn. Hij ziet een sterk momentum voor Europese exporteurs, waarvan 71% in het eerste cijferseizoen van het jaar de winstverwachtingen versloeg.

“Voor het eerst sinds 2011 zijn de winstverwachtingen opwaarts bijgesteld, en bedrijfswinsten zijn in Europa nog niet zo sterk hersteld als in de Verenigde Staten.” Amerikaanse bedrijven waait de wind niet in de rug, stelt Simon vast die overigens niet veel reden tot somberheid ziet. Hoewel het niet altijd zo voelde door de klaagzang over de dure dollar, hebben S&P 500 bedrijven de winst dit jaar gemiddeld met 4% zien groeien in vergelijking met een jaar eerder.

Als de winstdaling van 55% van de energiesector buiten beschouwing wordt gelaten, is de winst zelfs 11% gestegen. In 2016 verwacht JP Morgan opnieuw een winststijging van 11% als de energiesector de ergste pijn heeft genomen.

“Het is moeilijk om waarde te vinden,” erkent de Amerikaanse aandelenspecialist desondanks wiens fonds voor een derde is blootgesteld aan de financiële sector. “Ik ben gecharmeerd van de financiële sector, met name van traditionele banken zoals Wells Fargo. Deze consumentenbanken zullen hun rentemarge zien verbeteren als de rente gaat stijgen, en waarderingen zijn redelijk vergeleken met het marktgemiddelde.”


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

De impact van het coronavirus