Nieuws

Bedrijfswinsten motor voor aandelen

De huidige waarderingen op de Europese aandelenmarkten zijn niet zo overdreven als op het eerste gezicht lijkt.

Goldman Sachs heeft een rapport uitgebracht waarin het stelt dat de huidige waarderingen op de Europese aandelenmarkten niet zo overdreven zijn als op het eerste gezicht lijkt. Sinds het dieptepunt in 2012 is de koerswinstverhouding (k/w) voor Europese aandelen verdubbeld. Voor een verdere opmars van de aandelenmarkten is het wachten op herstel van de lage obligatierente en/of de bedrijfswinsten. Goldman Sachs verwacht dat met name de bedrijfswinsten de aanjager zullen zijn voor de prestaties van aandelen uit de eurozone.

Veel beleggers denken dat er met een k/w van 16,2x er geen waarde meer te vinden is in Europa. Aandelen zijn alleen nog aantrekkelijk als gekeken wordt naar de ondermaatse rendementen op obligaties. De risicopremie op aandelen zou in de toekomst wel omlaag moeten komen als de groei verder aantrekt en de deflatierisico’s verdwijnen, maar dat helpt niet veel als de obligatierente ook stijgt als gevolg van de betere nominale groei. Goldman Sachs kan deze redenering wel begrijpen, maar ziet nog voldoende potentieel op het vlak van de bedrijfswinsten. 

Veel leidende indicatoren wijzen op een omslag in de winstgroei. De Shiller P/E index ligt voor Europa nog altijd rond het langjarige gemiddelde, terwijl die in de VS er ver boven noteert. De marges kunnen de komende jaren verbeteren dankzij lage energiekosten en een beperkte looninflatie. Bedrijven kunnen verder profiteren van de lage rente. 

Goldman Sachs ziet veel potentieel in de eurozone en met name de periferie. De groeiprognoses voor 2016 voor de eurozone heeft de zakenbank opwaarts bijgesteld naar 1,9%, grotendeels te danken aan herstel in de periferie. De laatste weken drukken de Griekse perikelen zwaar op de prestaties. Maar juist daar zien de specialisten van Goldman Sachs de meeste waarde verscholen liggen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?