Nieuws

Veilig voorwaarts!

Multi-assetfondsen beloven stabiele rendementen in alle marktomstandigheden. Een must voor elke portefeuille?

Multi-assetfondsen. Ze zijn in Nederland nog altijd niet erg populair, maar in het buitenland lopen ze ermee weg. Misschien dat de conferentie van Alpha Research van gisteren in het Rosarium in Amsterdam daar iets aan heeft veranderd. Titel van de bijeenkomst was: Multi-assetfondsen: ‘Een must voor uw portefeuille?’ Organisator Eelco Ubbels van Alpha Research in zijn voorwoord: “Ik hoop dat het vraagteken een uitroepteken wordt.”

Aan de vijf sprekers heeft het zeker niet geleden. Onafhankelijk adviseur Jiri Baert ontwierp een aantal jaren terug de multi-assetoplossing van Deutsche Bank in België. Het was zo een succes dat de fondsformule vervolgens ook in de andere Europese landen werd uitgerold. Baert: “Beleggers hadden net twee grote crises meegemaakt en zware beursverliezen geleden. De traditionele mixfondsen waren niet overeind gebleven. We moesten iets anders bedenken.”

De oplossing werd een nieuwe vorm van mixfonds, eentje dat ook in mindere beurstijden winst genereert door gebruik te maken van de laatste inzichten en alle denkbare instrumenten. Baert: “Met de huidige lage rentestanden en hoge k/w’s zijn dit soort fondsen juist nu aantrekkelijk. Niemand wil opnieuw verlies maken.”

Beleggen in ideeën

Deutsche is niet de enige met multi-assetfondsen in het schap. Elk zichzelf respecterend fondsenhuis heeft ze in huis, maar dan wel op geheel eigen wijze ingevuld. Neem het Invesco Global Targeted Return Fund. Dat belegt in ideeën. Georgina Taylor, product director van het multi-assetteam van Invesco Perpetual, legt uit: “De traditionele aanname dat maximale spreiding over beleggingscategorieën het risico automatisch verkleint, klopt niet. De correlatie tussen aandelen en obligaties bijvoorbeeld verschilt in de tijd. Als aandelen dalen, dan kunnen obligaties dat ook doen. Daar gaat je bescherming.”

Het Invesco Global targeted Return Fund van Invesco heeft als doelstelling om jaarlijks cash plus vijf procent te genereren tegen een minimaal risico. Het fonds belegt in alles (volatiliteit, rentes, inflatie, valuta, aandelen en derivaten) en leunt sterk op long-short-trades. In het fonds zitten tussen de 20-30 beleggingsideeën verwerkt. Om een voorbeeld te geven: Invesco rekent op een verder herstel van de eurozone maar op een slechtere gang van zaken in Australië. Daarom koopt het fonds Australische obligaties en worden Europese geshort.

Ieder zijn eigen multi-assetfonds
naam voor SEO

Van links naar rechts: Georgina Taylor, Guy Wagner, Cristian Balteo, David Smart en Jiri Baert.

Macro-economische visie

Guy Wagner, managing director Investments van Banque de Luxembourg Investments (BLI), doet het anders. Het BL-Global Flexible-fonds bestaat uit aandelen (mits grote internationals uit niet cyclische sectoren met een ferm dividend), obligaties (vooral langlopende US-treasuries) en wat goud (mijnbouwers in plaats van fysieke goud).

De gekozen mix is het resultaat van een aantal duidelijke macro-economische uitgangspunten. Zoals: de groei van de wereldeconomie valt de komende jaren tegen. Deflatie blijft een probleem. De obligatierentes gaan niet omhoog. Risicobeheer is key. Wagner: "De huidige economische situatie hebben we nog nooit eerder gezien. Daarom past ons beleggers bescheidenheid.”

Mits stabiel

Nordea Asset Management, dat zijn Nordea Stable Return Fund in de strijd werpt, kiest voor koele Scandinavische nuchterheid. De doelstelling van dit uiterst populaire multi-assetfonds is helder: binnen een driejaarstermijn mag het nooit een negatief rendement opleveren. Daarin slaagt het tot nu toe glansrijk. Hoe? Door een uiterst vernuftige en flexibele balansact. Productmanager Cristian Balteo: “ Wij gaan niet uit van een macro-visie, maar zijn puur rendement-risicogedreven. De portefeuille moet in alle omstandigheden overeind blijven.

Op dit moment zit het multi-asetfonds van Nordea long in kwaliteitsaandelen, Amerikaanse en Britse staatsobligaties en covered bonds en wordt de Duitse Bund geshort. In de laatste drie jaar deed het fonds acht procent per jaar gemiddeld. “Dat was exceptioneel’, zegt Balteo. “Dat zien we de komende jaren niet gebeuren. Met een rendement van cash plus 4% zijn we al best tevreden.

Mét factors

Franklin Templeton Investments ten slotte, gooit al zijn beleggingservaring plus de meer nieuwerwetse beleggingsideeën en instrumenten in de strijd om de verschillende multi-assetklanten te helpen. Zij kunnen kiezen uit vier multi-assetsmaken: Growth (voor wie bovengemiddelde groei zoekt), Opportunistic (voor wie op de korte termijn wil profiteren van marktkansen), Defensive (geen grote verliezen aub) en Stable (meer verdienen dan sparen zonder verlies kapitaal). Volgens David Smart, directeur Europa, Midden-Oosten en Afrika van Franklin Templeton, kiest Templeton met name voor smart beta-oplossingen, tegenwoordig ook wel bekend als factorbeleggen, om de volatilteit van de multi-assetfondsen te verlagen en extra rendement te genereren.

Onderwijl, zo vertelt Smart, blijft het de kunst om economische trends te detecteren en op basis daarvan slimme trades uit te voeren. Voorbeeld? Templeton rekent op dalende winsten van de mijnbouwers en een blijvende sterke vraag naar dividendaandelen. Templeton koopt dus een fonds met Britse dividendaandelen en verkoopt de FTSE 100 ETF. "Investing isn't that hard."


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen