Nieuws

ECB houdt kruit nog droog

Draghi komt met nieuwe prognoses, dichtbij de cijfers van maart, maar houdt zijn kruit nog droog, voorspelt BofAML.

Deze week staat er weer een vergadering van de ECB op de agenda. Gilles Moec, Ruairi Hourihane en Athanasios Vamvakidis van Bank of America Merrill Lynch verwachten dat Draghi met een aantal nieuwe prognoses komt, die dicht zullen liggen bij de cijfers van maart, maar verder zijn kruit droog zal houden. De zwakke wereldeconomie en de lage inflatie blijven de ECB zorgen baren, maar het is te vroeg om over een uitbreiding van het steunpakket na te denken. 

De teleurstelling in de recente Amerikaanse macrocijfers, samen met de achterblijvende opkomende markten en China, roept de vraag op of de eurozone het goede momentum uit het eerste kwartaal kan vasthouden. In dat licht verstaat BofAML de opmerkingen van de Franse centrale bank, dat de ECB klaar staat om te doen wat nodig is om het mandaat te vervullen. 

Volgens BofAML is het echter te vroeg voor de ECB om nog meer monetaire verruiming aan te kondigen, maar vol overgave zal de centrale bank uit Frankfurt zich toewijden aan het huidige opkoopprogramma en de inflatiedoelstelling. Een discussie over uitbreiding van QE moet wachten tot na de zomer. 

Griekse deadline

De komende vergadering van de ECB zal een opmars van de dollar niet stuiten, denken de specialisten van BofAML. De Griekse onrust veroorzaakt een negatief risico voor de euro. BofAML voorspelt een geleidelijke daling van de euro tot pariteit aan het einde van het jaar als gevolg van het uiteenlopende monetaire beleid.

De ECB houdt Griekenland aan de afspraken. Er is wel een akkoord nodig met de schuldeisers om extremere scenario’s te kunnen vermijden. Maar een akkoord is ondenkbaar zonder een geloofwaardig plan voor fiscale en structurele hervormingen. Daarbij kan het niet anders dan dat enkele rode lijnen van de Griekse regering overschreden worden. BofAML ziet daarom met name binnen de Griekse regering het risico van verzet tegen een compromis.

De obligatie- en valutamarkten worden vooral gedreven door de macrocijfers uit de VS en de ontwikkelingen in Griekenland. BofAML blijft neutraal over schuldpapier uit de periferie en wacht op aantrekkelijker prijzen voordat het instapt met long posities.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?