Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

Rampenobligatie biedt lucratief gokje

Obligaties gelinkt aan orkanen in de VS, aardbevingen in Japan en stormen in Europa bieden een aantrekkelijk rendement en diversificatie.

Obligaties gelinkt aan orkanen in Florida, aardbevingen in Japan en stormen in Europa bieden een aantrekkelijk rendement en broodnodige diversificatie. Vooropgesteld dat de natuur zich koest houdt, want een orkaan of aardbeving kan de inleg volledig wegvagen.

De aarde beeft, een orkaan komt aan land. Moet de verzekeraar uitkeren, en hoe groot is de schade? Dat is het spel dat beleggers in catastrophe bonds of kortweg cat bond spelen. Met het speculeren op (het uitblijven van) natuurrampen is een aantrekkelijk rendement te maken. In de afgelopen dertien jaar was de Swiss Re Cat Bond Index goed voor een gemiddeld jaarrendement van 8,3%, uitgedrukt in Amerikaanse dollars. Waarom niet alles beleggen in rampenobligaties?

Omdat als de verzekeraar wel moet uitbetalen, de volledige inleg in rook kan opgaan, zegt Dirk Lohmann. Hij adviseert Schroders over cat bonds en staat aan het hoofd van het Secquaero ILs Fund. “Je kunt geen portfolio aanhouden met het risico 100% te verliezen. Bovendien is sprake van een concentratierisico. Een groot deel van de uitgegeven obligaties is gelinkt aan orkanen in de Verenigde Staten, en dan vooral Florida.”

Brullende wind

Rampenobligaties bieden naast een aantrekkelijk rendement diversificatie doordat ze zich weinig aantrekken van de toestand op de financiële markten. Pas als de wind brult of tektonische platen schuiven, bewegen koersen. De aardbeving in Japan in maart 2011 heeft een grote negatieve impact gehad op prijzen, terwijl in het jaar dat Lehman Brothers viel er positieve rendementen in de boeken werden gezet.

“In 2008 waren alle beleggingcategorieën volledig gecorreleerd met elkaar, behalve cat bonds,” zegt Lohmann. “De beleggingscategorie bleef liquide, en daalde 3 tot 4% in waarde. Dat had er deels mee te maken dat kort voor de val van Lehman orkaan Ike aan land kwam in de Verenigde Staten.”

De markt voor cat bods is sinds 1992 flink gegroeid, tot 24 miljard dollar in 2015. In dat jaar vernielde orkaan Andrew in Florida voor 15,5 miljard dollar aan verzekerde eigendomen. Die ramp kostte elf verzekeraars de kop, en bracht andere aan de rand van de afgrond.

Nadien zijn (her)verzekeraars rampenobligaties gaan uitgeven om een deel van de risico’s over te hevelen naar beleggers. Hoewel er sprake is van een kleine markt beleggen grote pensioenuitvoerders als PGGM sinds de financiële crisis ook in rampenobligaties.

Beleggen in rampenobligaties

Nieuw orkaanseizoen

Het rendement van een cat bond hangt af van of de gebeurtenis waaraan de obligatie is gekoppeld zich gedurende de looptijd – doorgaans twee tot vijf jaar – voordoet, en de omvang van de schade. Als een natuurramp geen grote schade aanricht, gaat de inleg niet verloren. Eerst wordt uit andere potjes geput voordat het bedrag dat met de obligatie-emissie is opgehaald wordt aangesproken.

Pas als de schade 20 miljard dollar is of meer tast dat volgens Lohmann een rampenobligatie aan. Natuurrampen zijn zeldzaam en laten zich lastig voorspellen. Florida en Californië zijn recent aan een catastrofe zijn ontsnapt, en daarmee beleggers. Zij zijn echter gewaarschuwd: 1 juni is de officiële start in van het orkaanseizoen in de Verenigde Staten, terwijl momenteel dagelijks tornado’s het midden van het land treffen.

“De wiskundige modellen om natuurrampen te voorspellen en de omvang van de schade in te schatten worden steeds beter. De data gaat tot tientallen jaren terug. Op een ding hebben we helaas geen enkele invloed. Orkanen komen vaak aan land in het weekend als de financiële markten zijn gesloten,” sluit Lohmann af.


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

De impact van het coronavirus