Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine en zorgt voor de nodige vrouwelijke versterking op de redactie. Dames beleggen immers beter, toch?

Nieuws

Van Eck lanceert Europees ETF-platform

Het Amerikaanse Van Eck (Market Vectors) betreedt met een nieuw UCITS-ETF-platform de Europese markt. Daar zit namelijk groei.

Als de Europese ETF-markt ruim 500 miljard dollar groot is en de Amerikaanse ETF-markt vier keer zo groot, waar zit dan de groei?

Zo moeten ze ook gedacht hebben bij het Amerikaanse huis Van Eck Global, ETF-aanbieder nummer tien in de VS in 2015. Met het openen van een ETF-platform met hun bekende goudmijn ETF’s in UCITS-formaat zijn ze nu volop actief in Europa.

Dat waren ze volgens Lars Hamich, CEO van Van Eck Europe, al acht jaar, maar dan verkochten ze de Amerikaanse fondsvarianten van deze ETF’s, die onder de merknaam Market Vectors vallen, aan klanten. Hamich werkt sinds acht jaar vanuit Frankfurt, maar verkocht wegens het gebrek aan Europees-proof-productengamma vooral een-op-een aan Amerikaanse klanten.

Hoge omzetten

“We mochten klanten in Europa tot voor kort alleen een-op-een bedienen via private placements. Dat mag niet meer onder de nieuwe Europese regels. Nu komen de klanten uit 80 landen buiten Amerika en kunnen we ze verschillende varianten van onze producten aanbieden.”

Met die varianten bedoelt hij dat Europese beleggers in dezelfde goud- en goudmijn ETF’s van Market Vectors beleggen als Amerikaanse beleggers. De nieuwe UCITS-fondsen op het ETF-platform zijn dezelfde fondsen als in Amerika, maar in een ander regelgevingsjasje.

Dat heeft volgens Hamich het voordeel dat nieuwe Europese beleggers in kunnen stappen in producten met een lang trackrecord. Het eerste goudaandelenfonds werd door Van Eck in 1968 op de markt gebracht. Ook is er zo voldoende liquiditeit en blijft de spread klein. Immers overdag zitten er vooral Europese beleggers in, maar in de namiddag gaat Amerika open en handelen de goudfondsen soms tegen hogere omzetten dan aandelen zoals Microsoft.

Eigen goudmijnindex

De basisvaluta van de nieuwe, ook in Nederland beschikbare ETF’s van Market Vectors, is de dollar en er is een share class om verdere versnippering tegen te gaan. Maar wat voor soort Europese beleggers zitten in deze markt te wachten op nieuwe goud-ETF’s?

Hamich: “Met goud is het zo dat je of ervan houdt, of het haat. Dat geldt ook voor professionele beleggers. Onze klanten zijn pensioenfondsen, fund of funds, hedgefondsen. Goud is nooit hun grootste mandaat natuurlijk, maar vooral een satellite in een core-satellite-portefeuille.”

Van Eck is dus al lange actief als aanbieder van beleggingsproducten op goud. Zowel actief als passief. Wat ze anders doen dan anderen, is bijvoorbeeld de eigen index voor goudmijnaandelen. Hamich heeft zelf een achtergrond in de indexsector en heeft acht jaar geleden mede een nieuwe goudmijnindex bedacht, de Market Vectors Global Juniors Gold Miners Index.

Goudprijscorrectie voorbij

Het idee is dat alle juniorgoudmijnen in de index elke drie maanden opnieuw onderzocht worden. “Bij zulke volatiele bedrijven kan er in een paar maanden tijd veel veranderen. Wint een mijn bijvoorbeeld nog wel goud, of zijn ze bijvoorbeeld overgestapt op koper. De koperprijs is de afgelopen periode namelijk wel gestegen, terwijl goud daalde. Zo proberen we ervoor te zorgen dat de index uit ondernemingen bestaat die groot genoeg en liquide genoeg zijn.”

Beleggers moeten volgens Hamich nu goed opletten welke goudmijnbedrijven er in geslaagd zijn om hun operationele kosten omlaag te brengen. “Bij een stijgende goudprijs maken oplopende kosten weinig uit. Maar tegen een lagere goudprijs – zoals nu - zijn ze anders natuurlijk niet voldoende winstgevend. Vooral ondernemingen met een nieuw management zijn hier goed in. Die snijden namelijk vaak als eerste in de kosten.”

De goudprijs blijft de komende anderhalf jaar nog volatiel, zo verwachten de goudexperts bij Van Eck. “Maar de correctie lijkt achter ons en met de opkomende middenklasse in Azië – op zoek naar een veilige beleggingshaven of mooie juwelen – en een dalend aanbod van goud, lijkt de toekomst van goudmijnen weer rooskleuriger.”

Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus