Nieuws

Rente laag? Het kan nog lager!

De bodem van de rentedalingen op de obligatiemarkten komt in zicht, maar het kan nog lager, waarschuwt Skagen.

Het eerste kwartaal drukte de ECB zijn stempel zwaar op de markten. Het ingezette beleid lijkt tot dusver succesvol. De rente in de eurolanden daalt, toegegeven: met uitzondering van Griekenland. Maar dat is duidelijk een ander verhaal, schrijft Jane Tvedt, portefeuille manager van Skagen Tellus. De bodem van de rentedalingen komt in zicht, maar het kan nog lager!

Het feit dat de eurozone uit diverse landen met verschillende credit spreads bestaat maakt een programma van kwantitatieve verruiming nog effectiever. Daarbij komt dat door schaarste in de markt voor staatsobligaties het effect op de rente groter kan zijn dan in de VS of Japan het geval was.

De ECB is gewoon op de markt actief als koper. Om partijen te verleiden hun stukken van de hand te doen moet de prijs aantrekkelijk zijn, de rentevergoedingen moeten daarom wel verder dalen. Dat effect maakt dat Portugal een van de grootste profiteurs van QE zal zijn, denkt Tvedt. Het merendeel van de Portugese schuld is in handen van het IMF, slechts een klein percentage is vrij verhandelbaar op de markt.

Met name in de noordelijke landen is de rente extreem laag. Diverse landen in het zuiden van Europa hebben rentevoeten die nog boven de nul noteren. Skagen schat in dat QE in die regio het grootste effect zal sorteren.

Dit zijn nieuwe tijden, waar nul niet eens meer de bodem betekent. Maar er komt een moment - en volgens Tvedt kan dat niet ver meer zijn - dat de rentevergoeding zo negatief is, dat het aantrekkelijker wordt om het geld onder de matras te leggen dan in de markt te besteden. 

Het roept de vraag op waar de bodem van de langetermijnrente ligt. De ECB heeft aangegeven obligaties op te kopen zolang er positieve netto rente-inkomsten zijn te behalen, dus zolang de effectieve rente hoger ligt dan de depositorente. De bodem ligt volgens Tvedt dan ook in de buurt van de depositorente van de ECB zelf. De tijd zal het leren of de langetermijnrente zover zal dalen. Het is volgens haar niet ondenkbaar dat de ECB de depositorente zelfs nog verder verlaagt en daarmee dus ook de bodem in de markt iets dieper laat zakken.

De Noorse vermogensbeheerder gaat dit jaar uit van ’exflatie’, groei zonder inflatie. Exflatie en QE maken 2015 tot een jaar vol uitdagingen voor obligatiebeleggers. Lage rentevoeten kunnen blijkbaar nog lager. Dat heeft het eerste kwartaal al uitgewezen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?