Nieuws

Alternatief, passief en verantwoord

Europese institutionele beleggers hebben hun posities in alternatieve beleggingen uitgebreid met 30 miljard euro.

Institutionele beleggers uit Europa hebben vorig jaar hun posities in alternatieve beleggingen uitgebreid met 30 miljard euro, meldt Funds Europe op basis van een onderzoek van Mercer. Deze groei wordt verklaard uit een gebrek aan aantrekkelijk geprijsde assets. Ook maakt men meer gebruik van passieve instrumenten en is er meer interesse in verantwoord beleggen.

De gemiddelde allocatie in alternative assets groeide van 12% tot 14% blijkt uit het 2015 European Asset Allocation survey. Dit onderzoek van Mercer analyseert de allocatie van zo’n 1.100 institutionele beleggers in Europa.

Het onderzoek wijst ook uit dat er meer interesse is in verantwoord beleggen. Nog maar 35% van de ondervraagde partijen houdt geen rekening met ESG-factoren, een jaar eerder gaf 48% dit nog aan.

Het gebruik van passieve beleggingsinstrumenten voor aandelen en obligaties is ook toegenomen. Een gemiddelde aandelenportefeuille bestaat nu voor 49% uit passieve beleggingen, tegen 45% een jaar eerder. Bij obligaties bedraagt dit 44% (was 37%). 

Mercer leest in deze uitkomsten dat de Europese beleggers op zoek zijn naar alpha via alternatieve beleggingen, maar tegelijkertijd goedkope bèta zoeken via hun aandelen- en obligatieportefeuilles.

Phils Edwards denkt er een trend in te zien, dat beleggers hun budget voor actief beheer aanwenden voor alternatieve portefeuilles. Het onderzoek laat echter ook een grote variatie in beleggingsgedrag zien. De grotere institutionele beleggers maken meer gebruik van actief beheer in alle delen van hun portefeuilles in combinatie met een wat ruimer mandaat.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus