Nieuws

Amundi lanceert Low Carbon-ETF's

Minimaal 50% lagere CO2-uitstoot, bij een zo laag mogelijke tracking error ten opzichte van de MSCI World Index.

De Franse vermogensbeheerder Amundi lanceert twee nieuwe Europese ETF's die specifiek beleggen in bedrijven met lage CO2-emissies. Het gaat om:

  • Amundi Index Equity Global Low Carbon
  • Amundi Index Equity Europe Low Carbon 

De fondsen volgen respectievelijk de MCSI World Low Carbon Leaders Index en de MSCI Europe Low Carbon Leaders Index, twee indices die in september 2014 in het levenh werden geroepen door MSCI, in samenwerking met Amundi en twee grote Europese pensioenfondsen.

De indices stellen zich ten doel om een CO2-uitstoot van hooguit 50% van de bedrijven in de algemene MSCI-index te hebben, en daarbij de tracking error ten opzichte van die algemene MSCI-indices zo laag mogelijk te houden. De geografische en sectorweging van de 'moederindices' wordt zo goed mogelijk aangehouden.

Dat wordt bereikt door een stretegie van uitsluiting. De 20% aandelen met de hoogste "CO2-emissie-intensiteit" vallen buiten de index, met een maximum van 30% per sector. Daarnaast vallen ook de bezitters van de grootste CO2-reserves - denk aan olie- en gasreserves - buiten de index, met een maximale uitsluiting van 50% van de CO2-reserves in de oorspronkelijke index. 

Volgens Amundi leveren de nieuwe ETF's een schaalbare oplossing voor beleggers die de portefeuillerisico's die verband houden met klimaatverandering willen terugbrengen. Amundi introduceert meerdere share classes voor verschillende typen beleggers, met verschillende instapdrempels en kosten die variëren van 0,09% tot 0,60%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente