Nieuws

Olieprijs kan terug naar 50 dollar

De opverende olieprijs is slechts tijdelijk, aldus Bank of America Merrill Lynch.

De rally in de olieprijs is te danken aan technische correcties, seizoensfactoren en een klein beetje meer vraag. Maar er is nog steeds een overaanbod en daarom zakt de prijs van een vat WTI-olie straks terug naar 50 dollar, meent Bank of America Merrill Lynch.

De OPEC heeft zichzelf daarnaast eigenlijk opgeheven. Vroeger had het kartel de rol om het aanbod op de vraag af te stellen om olieprijzen stabiel te houden. Het blijft nu maar door produceren terwijl de vraag terug loopt.

Door deze switch in het beleid wordt de olieprijs veel volatieler. De olieprijs zou zelfs kunnen stijgen naar 80 dollar per vat en kunnen zakken naar 50 dollar voordat het in 2016 rond de 60 dollar noteert, aldus de Amerikaanse bank.

De olie-export van Iran kan stijgen van 0,7 miljoen naar 2 miljoen vaten per dag als de sancties worden opgeheven. Daarmee kan het land marktaandeel van schalieolieproducenten uit Amerika overnemen in 2016. Wat neerwaartse druk op de olieprijs geeft, schrijft BoAML.

Een sterkere dollar gecombineerd met hogere rentes kan grondstofprijzen ook beïnvloeden. De prijs van gas in Amerika zal deze zomer verder dalen door een grote voorraad en veel productie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus