Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

Nooit meer wachten

Unconstrained-beleggen is niet veel anders dan heel actief obligatiebeleggen, zegt Simon Foster van UBS.

Een van de kritiekpunten over go-anywhere-beleggen is dat fondsmanagers wel erg actieve keuzes moeten maken in een universum dat theoretisch oneindig is. Ze mogen immers overal in beleggen. Maar unconstrained-beleggen betekent ook dat je niet hoeft te wachten tot een slecht renderende obligatiecategorie, die vanwege de benchmark of uit het oogpunt van spreiding in de portefeuille hoort te zitten, weer in de lift zit.

“Als emerging market debt het zwaar heeft, dan ga je er niet in,” zo legt Simon Foster, capability manager van het UBS Global Dynamic Fund zijn unconstrained-strategie uit. “Zijn treasuries bijvoorbeeld niet interessant, nou dan skippen we die. In een traditionele obligatieportefeuille zullen ze ondanks de lage rendementen wel deel uitmaken van de portefeuille."

"Misschien verplicht, misschien in de vorm van risicospreiding, vanwege hun defensieve karakter. Actieve managers kunnen de best renderende treasuries uitkiezen, maar ongebonden managers kunnen ze ook gewoon helemaal weglaten. Dat wil niet zeggen dat ze voor altijd uit de portefeuille verbannen worden. Zodra ze weer interessant worden, zijn we weer terug.”

Erg actief obligatiebeleggen

Unconstrained zorgt er ook voor dat managers geen bias hebben naar een bepaalde beleggingscategorie, een bepaalde duration of land hebben. “Wij kijken naar de rentecyclus en hoe obligaties daarop reageren. We zorgen dat we een duration hanteren tussen de nul en tien jaar. Beleggers die alleen maar kort zitten, lopen nu namelijk rendement mis. Door flexibel te zijn bij de looptijd van obligaties, kunnen we overal in de cyclus geld verdienen, ook bij de huidige lage rentestanden, en hebben we dus geen bias. Want unconstrained-beleggen is, in het geval van dit fonds, niet veel meer dan heel erg actief obligatiebeleggen."

“Klanten willen via dit fonds in obligaties beleggen. Ze zijn op zoek naar relatief veilige beleggingen, die liquide en van goede kwaliteit zijn en nog eens aardig renderen. Prima, alleen is er met traditioneel obligatiebeleggen momenteel niet te verdienen. Het laatste punt, rendement, is alleen te behalen door ongebonden op zoek te gaan naar kansen, waar ook ter wereld.”

Want dat er een periode aanbreekt van lagere rendementen, daar is Foster overtuigd van. Daarmee lijkt unconstrained meer dan alleen een marketingconcept. “De Amerikaanse rente zal stijgen, maar er is een verschil tussen wat de Fed moet doen en wat ze zullen doen. Beleggers moeten zich daar niet in vergissen. De cijfers in de VS zijn positief en wijzen op een herstel. Maar beleggers moeten vooral kunnen reageren op verrassingen. Tactisch omgaan met liquiditeit dus, zodat ze snel van positie kunnen wisselen. Ik verwacht veel meer volatility spikes, maar daar kunnen beleggers ook gebruik van maken.”

Het fonds verwacht de komende tijd het meest te verdienen aan BBB-obligaties. Die zijn in de meerderheid in de portefeuille. “We leven in een bijzondere periode wat dat betreft. Bedrijven kunnen goedkoop lenen op de obligatiemarkt, maar zijn vanwege de crisis nog niet zo zelfverzekerd. Ze zorgen er daarom voor dat ze financieel erg gezond zijn. Ze lenen lang niet zoveel meer als vroeger. Dat beperkte aanbod is goed voor het rendement op investment grade- en highyield-bedrijfsobligaties.”

Foster en zijn team kijken veel naar individuele obligaties, maar leggen daar een groter economisch plaatje overheen. Op dit moment roteren ze wat uit het relatief dure Amerika naar Europa. “QE biedt Europa veel ondersteuning, maar tegelijkertijd is het vertrouwen onder bedrijven en beleggers in Europa lager dan in de VS. Europa biedt ook een grotere diversiteit aan yields, dus wij laten de VS meer en meer links liggen.” En dat kan zomaar, als unconstrained-obligatiefonds op zoek naar daar waar de hoogste rendementen te behalen zijn.

Lees meer over unconstrained-beleggen in het dossier: Off the road-beleggen

Dit artikel is eerder verschenen in IEXProfs magazine, nummer 28, 2015.


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus