Nieuws

’Geen crash, maar een crush dreigt’

Bill Gross krijgt met zijn 70 jaar een besef van de eindigheid en dat veroorzaakt onrust. Eindig is ook de bullmarkt.

Bill Gross krijgt met zijn 70 jaar een besef van de eindigheid en dat veroorzaakt onrust. Anderen wijzen juist op de winst die erin ligt, om elk moment als kostbaar te waarderen. Zijn filosofische mijmeringen over de eindigheid van het leven trekt Gross door naar de opmars van de aandelenmarkten. De grote Bull Run die begon in 1981 loopt op zijn laatste benen. Welvaart bouwde zich snel op. Tijden die niet meer terugkeren, mijmert het boegbeeld van Janus Capital.

Diverse grote beleggers, waaronder Stanley Druckenmiller, George Soros, Ray Dalio, Jeremy Grantham en anderen, waarschuwen dat de supercyclus uitgeput begint te raken. Zij roepen niet dat beleggers hun posities moeten inwisselen voor cash, maar waarschuwen voor een lager toekomstig rendement en de mogelijkheid van een implosie ergens in de toekomst. Zij benadrukken dat deze uitzonderlijke tijden voorbij zijn en nooit meer terugkomen. Onrust ligt voor ons, evenals lagere rendementen. Mogelijk zelfs grote onrust als her en der zeepbellen uiteenspatten, voorziet Gross.

QE als spiritus op de BBQ
Beleidsmarkers en andere optimisten spreken over de mogelijkheid van normalisatie van 2% groei en 2% inflatie in ontwikkelde landen. Zij denken dat een schuldencrisis bestreden kan worden met nog meer schuld. Het is alsof men spiritus op een uitdovende barbecue gooit om het vlees sneller gaar te krijgen. Het resulteert in aangebrande hamburgers. Hetzelfde geldt voor het monetaire beleid van QE en negatieve rentetarieven, die alle beleggingscategorieën opblazen. Zelfs de drie sterkste economieën ter wereld haalden de 2% groei niet ondanks de miljarden die in de wereldeconomie gepompt zijn.

Het gevoel dat alles naar een einde spoedt kan zomaar toeslaan op de markten. Op een bepaald punt willen spaarders hun geld niet langer aanwenden voor obligaties of andere beleggingen. Als de markten aan een infuus van 3 biljoen dollar gelegd worden, hoeveel hoger kan het dan nog gaan? De enige drijfveer om hogere pieken te bereiken is een winstgroei die uitstijgt boven historische niveaus. Kom van die berg af, waarschuwt Gross, want de op credit gebaseerde zuurstof raakt op.

Crush van bullmarkt-enthousiasme
Wanneer loopt ons op schuld gebaseerd financiële systeem vast? Als beleggingscategorieën te veel risico voor te weinig rendement bieden. Niet direct, maar steeds meer assets worden ingewisseld voor harde valuta - mogelijk zelfs weggestopt onder de matras. Dat punt komt dichterbij nu obligaties, credit spreads en aandelen veel welvaart gebracht hebben maar uitgeput raken. Elke nadenkende belegger moet een besef van eindigheid hebben, stelt Gross. Geen crash, maar een crush van het oneindige bullmarkt-enthousiasme dreigt.

Wat rest de nadenkende belegger? De risicorendementsverhoudingen zorgvuldig afwegen. Als bijna alle assets uitgeperst zijn biedt een unconstrained portefeuille perspectief. Bij veel fondsbeheerders zijn de gewoonten ingeslepen en verwachtingen gebaseerd op de afgelopen bullmarkt. Maar dat alles gaat voorbij.

De succesvolle fondsbeheerder in de komende 35 jaar is degene die rekening houdt met de mogelijkheid van perioden met negatieve rendementen en minuscule sharpe ratio's en defensieve beslissingen neemt die iets beter renderen dan cash, vermoedt Gross.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus