Nieuws

BlackRock: Rugwind voor ETF’s

BlackRock doet enkele voorspellingen wat de komende mijlpalen in de ETF-sector zullen zijn. De groeitrend houdt aan.

Exchange traded funds zijn ondertussen vijftien jaar in Europa verkrijgbaar en in deze periode zijn ze uitgegroeid tot een populaire beleggingstool. Om bij deze mijlpaal stil te staan doet BlackRock enkele voorspellingen wat de komende mijlpalen in deze sector zullen zijn. 

De groeitrend houdt aan en BlackRock voorspelt dat de ETP-markt dit jaar door de 500 miljard dollar-grens breekt en in 2019 een omvang van 1000 miljard dollar heeft. Steeds meer beleggers passen ETF’s toe in hun portefeuille en de populariteit van passief beleggen is stijgende.

In een nieuw rapport signaleert de vermogensbeheerder vijf belangrijke trends voor de komende vijf jaar:

Core exposures blijven het meest populair en maken de grootste groei door. Steeds meer factoren en alternatieven worden bereikbaar met ETF’s. Toch zullen juist de brede marktindices de grootste groep beleggers blijven aantrekken.

Fixed income is ook een belangrijke groeimotor. De afgelopen vijftien maanden is 40 miljard dollar in Europese obligatie-ETP’s gestroomd. Dit momentum houdt aan, voorspelt BlackRock, omdat meer obligatiebeleggers vertrouwd raken met ETP’s.

Het aantal smart bèta-producten zal sterk stijgen
Alternatief gewogen bèta-strategieën stijgen in de belangstelling, verpakt in ETP’s bieden zij transparantie, spreiding tegen lage kosten. De komende vijf jaar zullen meer van dit soort producten ontwikkeld worden.

Participatie van beleggers zal toenemen. Steeds meer beleggers maken gebruik van ETF’s voor hun portefeuillesamenstelling. Dit proces is nu ook gaande onder particuliere beleggers in Europa.

ETF’s blijken kostenefficiënt te zijn ten opzichte van futures en andere financiële instrumenten, daardoor zet de groei door en zullen ze voor steeds meer toepassingen gebruikt gaan worden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen