Nieuws

Lancering nieuwe smart bèta ETF's

Lombard Odier IM en ETF Securities introduceren samen een eerste reeks fundamenteel gewogen obligatie-ETF's.

Lombard Odier IM en ETF Securities introduceren samen een eerste reeks fundamenteel gewogen obligatie-Exchange Traded Funds (ETF's). De producten met een notering aan de London Stock Exchange bieden beleggers toegang tot innovatieve smart bèta oplossingen om in obligaties te beleggen.

De meeste fixed income beleggers maken gebruik van een traditionele marktgewogen benadering. Het resultaat daarvan is dat meer geld wordt geleend aan landen of bedrijven met reeds de hoogste schuldpositie.

Die benadering betekent bij staatsobligaties dat 60% van een portefeuille bestaat uit slechts twee landen (VS en Japan). Ook is inherent aan zo’n benadering dat hoge marktweging meer vraag veroorzaakt, waardoor de prijs van die obligaties opgedreven wordt en het rendement daalt. 

Kwaliteit van de activa

Een fundamenteel gewogen benadering gaat uit van het principe dat obligatiebeleggers kredietverstrekkers zijn. Daarom moet het uitgangspunt zijn, niet welke ruimte een emittent heeft om nog meer te lenen, maar in hoeverre deze in staat is om zijn schulden af te lossen. 

Lombard Odier en ETF Securities wegen daarom drie fundamentele factoren van schulduitgevende landen, zij zijn ervan overtuigd dat dit een gunstiger verhouding tussen risico en rendement voor beleggers oplevert: 

  • Hoogte van de schuldpositie, onder meer door te kijken naar de debt-to-GDP ratio
  • Omvang van de inkomsten - hogere inkomsten verhoogt de capaciteit om schulden af te kunnen lossen
  • Sociale factoren

Bij bedrijven wordt gekeken naar de bijdrage van elke sector aan de economie, naast de inkomsten, schuldenlast, kasstroom en kwaliteit van de activa van de emittent. Een weging van deze factoren moet leiden tot een optimale blootstelling met een gunstiger risico-gewogen rendementsprofiel.

De nieuw geïntroduceerde fysiek gerepliceerde ETF’s bieden smart bèta-oplossingen in Europese bedrijfsobligaties, wereldwijde bedrijfsobligaties en wereldwijde staatsobligaties.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie