Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, Beursduivel, IEXProfs, IEXGeld, Beursgorilla, Beleggen.nl en IEXParticipaties.

Nieuws

Inkomen in een 0%-wereld (1)

"Beleggers die geen risico willen nemen, hebben een probleem. Rendement komt namelijk in golven."

Couponnetjes knippen was technologisch al achterhaald, financieel is het inmiddels ook folklore. Inkomen trekken uit veilige staatsobligaties is anno 2015 zo goed als onmogelijk.

Financiële repressie dwingt vermogensbeheerders creatiever manieren te bedenken om inkomen uit beleggingsportefeuilles te halen. Specialisten Maarten Kneepkens, Michel Alofs, Han Dieperink en Ian Kelly denken mee.

Maarten Kneepkens
Kempen Capital Management

Genoegen nemen met niets

“Bij inkomstenbeleggers op zoek naar een bestendig inkomen die geen afscheid van obligaties willen nemen, proberen we de verwachtingen te temperen. Het valt bij de lage rentestanden niet mee om schuldpapier te vinden, dat in een risicovrij rendement voorziet. De rente op eurostaatsleningen is circa nul en de spaarrente is in Nederland zojuist onder de 1% gezakt."

"Hoewel spaarders dus iets beter af zijn dan obligatiebeleggers duwen de fiscus en de inflatie het rendement op spaargeld onder nul. Voorheen veilig geachte obligaties herbergen echter nu een renterisico, terwijl de rentevergoeding praktisch nul is. Beleggers die geen risico willen nemen, hebben een probleem. Zij doen er verstandig aan om te accepteren dat rendement in golven komt. We hebben net een positieve tijd achter de rug op de obligatiemarkt. Het wordt de komende tijd allemaal wat minder. Winnen betekent soms niet verliezen.”

Maarten Kneepkens

Meer risico met high yield

“Wie de negatieve of extreem lage rente van staatsleningen niet kan accepteren, maar niet te veel risico wil nemen, komt uit bij investment grade bedrijfsobligaties. Die bieden met circa 1% een minimale positieve rente. Ze zijn niet goedkoop, en herbergen het gevaar van koersdalingen in het geval van een rentestijging."

"Het voordeel is dat de looptijd van credits, opgenomen in beleggingsfondsen, korter is. Daardoor is het renterisico kleiner. Wie meer risico wil nemen in ruil voor hogere inkomsten heeft meer te kiezen: highyield- obligaties, dividendaandelen, obligaties van opkomende landen, gestructureerde producten met een ondergrens, zoals garantienotes, en hedgefondsen. Anders moet je genoegen nemen met niets.”

Lage rendementsverwachtingen

“Kempen Capital Management vergelijkt regelmatig de lange termijn rendementsverwachtingen van gemengde portefeuilles met de spaarrente om te kijken of beleggen nog loont. Zulke portefeuilles leveren 3,5% tot 4% extra rendement bovenop de spaarrente. Dat is het laagste niveau sinds 2009. Bij circa 4% extra rendement worden beleggers boven spaarders voor het extra risico beloond. Bij 3% kun je je afvragen of je moet beleggen, en bij 2% kun je beter gaan sparen.”


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?