Nieuws

De vijf gevaarlijkste brandhaarden

BNY Mellon IM brengt de vijf grootste risico’s in kaart die nog voor het einde van dit jaar de markten kunnen ontregelen

BNY Mellon IM heeft de vijf grootste risico’s in kaart gebracht die nog voor het einde van dit jaar de markten kunnen ontregelen. Lord Mark Malloch Brown, voormalig stafhoofd van de VN, wijst als oorzaak voor deze ontwikkelingen naar de VS. Onder Obama trok de VS zich steeds meer terug van het wereldtoneel, waardoor regionale spelers van allerlei signatuur de vrijheid roken. Nu is de VS aan handen en voeten gebonden door de uitlopende termijn van de president en de Republikeinse meerderheid in beide huizen. In de VS is nog maar weinig steun voor een rol als wereldwijde politieagent.

Op het wereldtoneel zijn daardoor tal van brandhaarden ontstaan, die de potentie hebben tot een inferno uit te groeien. Mark Malloch Brown signaleert er vijf:

1. Uitslaande brand in het Midden-Oosten
In het Midden-Oosten speelt niet meer alleen het Israelisch-Palestijnse conflict. Moslimlanden kampen met interne conflicten, die de loyaliteiten herschikken. De Islamitische Staat is er slechts een van. De wereld staat voor een vreselijk dilemma of de snelle aanwas van IS nog sneller uitgeroeid kan worden. De vraag is of luchtaanvallen alleen voldoende zijn, of ook grondtroepen ingezet moeten worden.

2. Onrust in China’s achtertuin
Azië ziet er ook zorgwekkend uit. In de regio zijn de uitgaven voor het militaire apparaat extreem verhoogd. China verhoogde het defensiebudget zelfs met 120% over de laatste tien jaar en het komende jaar 12%. Tegelijkertijd woedt in het land een felle strijd tegen corruptie en vertraagt de economische groei. Stormachtige wateren doemen op.

3. Crisis herleeft in Europa
Het is de vraag hoe lang Europa stand kan houden terwijl de economische ontwikkelingen tussen het noorden en zuiden zo sterk uiteenlopen. Voor Griekenland lijkt een Grexit onvermijdelijk. Ondertussen maakt het Verenigd Koninkrijk zich op voor een referendum over het EU-lidmaatschap. Andere landen kunnen dit voorbeeld volgen.

4. Russische beer die brult
Rusland viel buurland Oekraïne binnen. Het land bedreigt de soevereiniteit van buurlanden, als de politieke koers daar Moskou niet bevalt. Dit geschiedt terwijl Rusland zich volop aan het herbewapenen is en de rest van Europa structureel minder aan defensie uitgeeft dan de doelstelling van de Navo-landen.

5. BRICs vallen van hun voetstuk
In India en China ziet het er wel positief uit, maar in Brazilië en Rusland is het economisch plaatje dramatisch. De roep in Brazilië neemt toe dat de president moet aftreden. De dalende olie- en grondstoffenprijzen veroorzaken een perfect storm in Brazilië. Crisisstemming in politiek, bedrijfsleven en economie. Mogelijk liggen nieuwe groeipareltjes buiten de BRICs in de MINT-landen (Mexico, Indonesië, Nigeria en Turkije).

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen