Nieuws

UBS tipt opkomende smallcaps

Weinig correlatie, snelle groei en hoge rendementen. Emerging smallcaps hebben veel te bieden.

Stephen Derkash (zie foto), portfoliomanager van UBS Emerging Small caps, is vanuit zijn thuisbasis San Diego overgekomen naar de Rembrandttoren in Amsterdam om zijn enthousiasme voor opkomende small caps uit te dragen. “In een wereld met weinig groei zijn de relatief snel groeiende opkomende landen nog altijd een aantrekkelijke propositie.’

Hij geeft toe dat de groei van de opkomende wereld de laatste jaren wel minder is dan tien jaar geleden. Van de enorme waarderingsdiscount – 40% was lange tijd gangbaar – is tegenwoordig niet al te veel meer over.

Maar, zo zegt Derkash, de verminderde aantrekkelijkheid van de opkomende markten gaat vooral op voor opkomende  largecaps. Voor de kleine opkomende bedrijven zijn de oude redenen om in de opkomende wereld te investeren nog onverminderd actueel. Ook de geringe correlatie met aandelen uit de volwassen markten maakt de aanschaf van opkomende smallcaps volgens hem een aanrader.

Cruciale indexaanpassing

Een belangrijk koopargument is volgens Derkash de aanpassing van de MSCI EM All cap Index in 2008. Daarvoor maakten emerging smallcaps en -midcaps samen nog  63% van deze index uit. Na 2008 was dat teruggebracht tot 36%. Ofwel, beleggers die sinds 2008 de MSC EM All cap Index kochten, zitten vooral in het bekende rijtje opkomende largecap-aandelen, zoals Samsung, Gazprom etc.

indexwijziging Msci EM

 

Derkash: “Door de aanpassing is de index totaal veranderd. De verschillen tussen opkomende largecaps en smallcaps zijn namelijk erg groot. De twintig grootste opkomende largecaps zijn vooral gericht op export (35%), in staatshanden (25%) of een financial (25%). Opkomende smallcaps daarentegen zijn in de helft van de gevallen puur gericht op thuismarkt. Minder dan 10% van de opkomende smallcaps  is in staatshanden, of is een financial.”

Bovengemiddeld rendement

Beleggers die in de afgelopen periode voor opkomende smallcaps kozen , hebben over rendement weinig te klagen. Opkomende smallcaps deden het in de afgelopen vijf jaar gemiddeld 5,5% per jaar beter dan de MSCI EM Index. Derkash: “Beleggen in smallcaps is een eenvoudige manier om veel alpha te genereren.” Over de laatste drie jaar boekten opkomende smallcaps  een gemiddeld jaarlijks rendement van 8% tegen 4,4% voor opkomende allcaps.

rendement emerging smll caps

Ook aantrekkelijk: omdat de helft van de EM smallcaps alleen in de eigen thuismarkt actief is, is de koerscorrelatie met de overige markten niet al te groot. Een ander voordeel is dat de opkomende smallcap-markt amper wordt gevolgd door analisten. Derkash: “Dat maakt de markt inefficiënt, dus kansrijk voor ervaren stockpickers.”

Aandelenselectie

De totale markt van opkomende smallcaps bestaat uit 2900 aandelen. Daarvan halen 70-95 fondsen uit 10-15 landen de portefeuille van UBS Emerging Markets Small Caps. De selectie is voor een belangrijk deel de uitkomst van een kwantitatief model dat een eerste grove selectie maakt.

Derkash: “We zijn op zoek bedrijven die te maken hebben met een concrete en duurzame verandering gaan, omdat ze een nieuw product hebben, of omdat ze in een land opereren dat sterk verandert.”

Het beleggingsteam heeft met name oog voor bedrijven in landen die een jaarlijkse urbanisatiegroei kennen van rond de 40%. Kendash: “Dat blijkt ideaal voor de economische groei. Dan kom je al snel uit bij landen zoals India, Thailand, Vietnam, Indonesië.”

Met een benchmark heeft Derkash weinig te maken. “De MSCI Emerging small cap is een echte stockpickersindexs met aandelen die max. 0,35% van de index uitmaken. Dat geeft ons de vrijheid om onze eigen keuzes te maken.”

Grootste motorbouwer

Anders dan de naam doet vermoeden zijn opkomende smallcaps allesbehalve kleine bedrijven. Een van de bedrijven in de portefeuile van UBS Emerging Markets Small is de Indiase motorfabrikant Eichel Motors. Geen motorfabrikant ter wereld verkoopt meer machines. Erkash: “De Royal Enfield-motoren van Eichel lijken op een Harley, maar zijn wel drie maal zo goedkoop. Eichel staat op het punt  de wereldwijde markt te betreden. Dat kan de omzet een enorme boost geven.”

Aan de verantwoordelijke salesdirecteur van Eichel kan het niet liggen. Die kent de motorhandel op zijn duimpje. Hij is onlangs bij Harley weggeplukt.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?