Nieuws

De obligatie-effecten van QE

Standard Life Investments onderzocht de gevolgen van QE voor de obligatiemarkt.

De kwantitatieve verruiming (QE) door de ECB roept herinneringen op aan eerdere programma’s in de VS en het VK. Wat kunnen Europese obligatiebeleggers daarvan leren?

Volgens Standard Life Investments is de grootste les van QE dat de beste tijd om obligaties te verkopen aan de vooravond van een opkoopprogramma is. 

Het probleem met Europa is het beperkte aanbod van schuldpapier. Dat geeft prijsdruk. Investment Director Government Bonds Philip Laing van Standard Life verwacht daarom niet dat de Europese obligatie-yield curve die van schuldpapier uit de VS en het VK zal volgen.

Bedrijfsobligaties

Volgens Standard Life is het handelen van de ECB de oorzaak van het verschil in prestaties van euro- en dollar-credits. Een reden van deze divergentie is de platte treasury bond curve en de grote exposure naar energie-gerelateerde ondernemingen in de dollar-credit-markten. Dat biedt volgens Head of Credit Graig MacDonald van Standard Life kansen. Hij denkt dat QE steun verleent aan euro-credits en ziet long-end dollar waarderingen historisch gezien als goedkoop.

High Yield

Ook op de highyield-markt heeft QE forse implicaties. De structurele problemen van de eurozone worden door QE niet opgelost, maar het verleent wel steun aan de Europese highyield-markt. Volgens Standard Life lopen beleggers in hun zoektocht naar extra rendement een steeds langere looptijd en hoger risico opzoeken. Niet doen! 

Volgens David Ennett, Head of European High Yield, is de beste waarde te vinden in een gespreide highyield-portefeuille met relatief goed gekapitaliseerde bedrijven.

Wel verlenging

Standard Life verwacht overigens dat de ECB het QE-programma na september 2016 verlengt als de positieve bij-effecten overheersen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?