Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013).

Nieuws

Verlaat het renteschip

Met obligaties is geen geld te verdienen, stap liever in hoogwaardige dividendaandelen, aldus Asoka Wöhrmann.

Of ze nou tienduizend euro of een miljard hebben te beheren, alle obligatiebeleggers zitten in hetzelfde schuitje. Het heet SS Rente en het water loopt steeds harder over het dek. De opvarenden kijken verlamd toe. "We kunnen nog steeds niet geloven wat we zien," zegt Asoka Wöhrmann.

Tienjaars bunds hadden in 2000 tien jaar achter elkaar een effectief rendement opgebracht van meer dan 5%. Nu is dat 0,21%. "Wil je vandaag de dag met bunds je vermogen verdubbelen, dan moet je 350 jaar wachten." Wöhrmann kan het zelf nauwelijks geloven. "Rente op rente is weg, verdwenen," overpeinst hij.

De CIO van Deutsche Asset & Wealth Management heeft enige ervaring met verdampende zekerheden. Hij werd geboren in Sri Lanka, een land dat de afgelopen veertig jaar tumultueuze tijden heeft gekend.

Op zijn twaalfde kwam hij naar Duitsland. "Ach ja, dat is een lang verhaal," relativeert hij met een glimlach, in een gesprek tijdens het recente Investment Forum van Deutsche AWM, Fidelity en Schroders in het Amsterdamse Concertgebouw.

rendementen beleggingscategorieën

Verlaat het renteschip

De evident goede afloop van dat verhaal – Wöhrmann's team beheert 1,04 biljoen euro aan vermogen bij Deutsche AWM – maakte van hem een aanstekelijk strijder tegen de heersende somberheid. "Het vertrouwen van Europese beleggers bereikte een dieptepunt terwijl de markten bleven stijgen," constateert hij. "Een historisch unieke combinatie."

Verlaat het renteschip, manen Wöhrmann en de zijnen. "Wij adviseren hoogwaardige aandelen, liefst van betrouwbare dividendbetalers." Met verkeerslichten (zie de tabel) wijst Deutsche de weg naar de beste landen en sectoren.

"Wij vermogensbeheerders moeten onze klanten aanmoedigen om verantwoorde risico’s te nemen, om aantrekkelijke rendementen te genereren," vindt Wöhrmann. Duitsers haten schuld en risico. "Meer dan de helft van hun spaargeld zit nog steeds in de geldmarkten. Ongelooflijk toch? De huidige rente is gewoon een verkapte belasting."

Meer eigen woningen

Maar Wöhrmanns aansporingen sorteren al wel effect: de laatste tijd beleggen Duitse particulieren steeds meer in spaarplannen gebaseerd op aandelen, die een brede spreiding paren aan lage kosten en relatief lage risico’s. "Deutsche is marktleider in die producten."

Wat de klanten vroeger spaarden, steken ze nu allengs meer in deze plannen. "Bijvoorbeeld honderd euro per maand." Gespreide betaling beschermt tegen volatiliteit. "Timing is niet belangrijk." Een goede asset-selectie wel. "Het eigen-woningbezit moet ook omhoog."

De meeste Duitsers huren liever; ze hebben genoeg geld voor iets meer avontuur. "De Duitse lonen zijn goed op peil gebleven. Ook het economische klimaat is gunstig," gelooft Wöhrmann. "Overal in Europa gaat het beter. De systeemrisico’s zijn aanzienlijk verminderd."

Concentreren op Amerika

Alleen moet die munt nog vallen. "Ik was laatst in Spanje, samen met Duitsland momenteel de hardste groeier in de EU: plus 1,6% in 2014. Maar de Spanjaarden lopen nog met lange gezichten over straat, omdat ze nog niet zien dat het structureel beter gaat."

Goedkope olie zal hen spoedig opkikkeren, voorspelt Wöhrmann. Want de beste belastingverlaging sinds jaren duurt voorlopig voort. Mede dankzij de tweede onafhankelijkheidsoorlog van de VS, zoals hij de opkomst van schaliegas noemt. "Een bewuste strategie. De Amerikanen wenden zich af van het Midden-Oosten. Azië heeft voor hen de toekomst."

De slomere groei in China baart hem geen zorgen. "Die ligt nog altijd boven de 5% per jaar. De Duitse exportindustrie heeft nauwelijks te lijden. Kijk naar onze autofabrikanten. Tijdens de kredietcrisis verlegden zij hun aandacht van de VS naar China. Nu concentreren ze zich weer op Amerika. Duitsland is een echte wereldmarkt geworden."

Zorgen om Turkije en Hongarije

Net als de rest van Europa. "Het is onwaarschijnlijk dat Griekenland de Europese Unie verlaat. Van een omelet kun je geen eieren meer maken." De Grieken hebben ook geen alternatief. "De Krim is dichtbij, en die lijdt zwaar onder de Russische bezetting."

Meer zorgen maakt Wöhrmann zich over Turkije en Hongarije. "Die zijn vatbaarder voor Russische invloed. De EU moet snel ook een politieke unie worden." En over de kredietverlening aan Europese bedrijven.

"Die krimpt nog steeds. Banken blijven maar hun balansen bolsteren. Dat komt door de strenge kapitaaleisen. De ECB is erg stringent in haar nieuwe rol als toezichthouder op 128 banken. Dat is een situatie die ik vijf jaar geleden niet heb zien aankomen.:


Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?