Nieuws

Hedgeweek Award voor Saemor Capital

Saemor Europe Alpha Fund is gekroond tot beste Absolute Return Fund tijdens de Hedgeweek Global Awards 2015.

Saemor Europe Alpha Fund is gekroond tot beste Absolute Return Fund tijdens de Hedgeweek Global Awards 2015. Het fonds won al eerder een van deze prijzen en was dit jaar ook genomineerd voor de EuroHedge Awards.

In 2014 boekte het het absolute return fonds van Saemor Capital succes met beleggingen in veelal defensieve aandelen. Het jaar pakte goed uit en het fonds behaalde een nettorendement van 27%. Naast de niet-cyclische aandelen focuste het fonds ook op bedrijven die naar de VS exporteren en die konden profiteren van de aantrekkende economische groei daar. Profijt had het fonds ook van de netto short positie van de energiesector en de netto long positie van de farmaceutische sector.

Saemor selecteert de aandelen in portefeuille aan de hand van een aantal criteria. Het zoekt aandelen die relatief laag gewaardeerd zijn en die een hoge winstgevendheid en sterke balans kennen. Short gaat het juist in aandelen die op deze criteria slecht scoren. Equity market neutral fondsen hebben grofweg evenveel long als short posities.

Volgens Saemor doen de long posities het beter dan short posities. Het rendement van het fonds wordt bepaald door het verschil tussen de beleggingsresultaten van de long en shortposities, het fonds belegt marktneutraal, is dus niet afhankelijk van de richting van de aandelenmarkt.

De fondsbeheerder kiest posities, waarbij hij voorspelt dat het ene aandeel (long) het beter zal doen dan een ander (short). Een dalende beurstrend heeft dan geen invloed op het fonds. Winst op de een valt dan weg tegen verlies op de ander. Bij een stijgende trend kan niet geprofiteerd worden. Positief rendement wordt alleen geboekt als de visie van de fondsbeheerder uitkomt. Door meerdere long- en shortposities aan te gaan kan de portefeuille gespreid worden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus