Nieuws

Het risico van dividendaandelen

Dividendaandelen zijn echt niet veiliger dan andere aandelen.

In de huidige situatie van recordlage rentestanden en QE-programma's van centrale banken in de wereld zoeken beleggers naar alternatieve mogelijkheden om inkomen te genereren. Het verklaart de populariteit van dividendaandelenfondsen. De instroom is indrukwekkend: van 3,8 miljard euro in 2010 naar 16,8 miljard euro in 2014. De populariteitspiek was in 2013 toen 18,4 miljard euro naar dividendfondsen vloeide.

Ik vraag echter me af of beleggers wel de strategie van de door hun aangekochte dividendfondsen begrijpen, want een dividendstrategie behelst meer dan het simpelweg kopen van aandelen die het hoogste dividend geven. Beleggers moeten toch echt een idee hebben van de beleggingsaanpak van het fondsteam, want dat bepaalt uiteindelijk het risicorendementplaatje. 

Als eerste verkocht

Volgens de beleggingsindustrie zijn dividendaandelen een defensieve manier om in aandelen te beleggen, omdat het uitgekeerde dividend de schok van dalende aandelenbeursen opvangt. Is dat zo? Dividendaandelen zijn in de regel de grote liquide bedrijven. Ondanks de solide balansen en hoge dividenduitkeringen zijn dit de aandelen die in crisistijden vanwege hun liquiditeit als eerste worden verkocht.

Dan is er nog iets waar dividendbeleggers rekening mee moeten houden. In sommige gevallen zijn de beloofde fondsuitkeringen hoger dan een fonds aan dividenden binnenkrijgt. In dat geval moet een fonds in zijn eigen vlees snijden door posities te verkopen.

Serieus negatief effect

Vooral voor deze fondsen moeten beleggers oppassen. Want als een deel van de portefeuille is verkocht, leidt dit het jaar erop tot nog minder ínkomen, dus tot nog meer gedwongen verkoop. Als deze vorm van payout enkele jaren achter elkaar plaatsvindt, dan heeft dit een serieus negatief effect op het uiteindelijke fondsrendement.

Ofwel, beleggers moeten altijd voorzichtig zijn met fondsen die meer inkomen uitkeren dan in de markt gangbaar is. Er bestaat geen extra rendement zonder extra risico. Mijn conclusie: dividendbeleggers nemen dezelfde risico's als andere aandelenbeleggers, dus doen er verstandig aan voor de lange termijn te gaan.


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40