Nieuws

VS stevenen af op recessie

De kelderende olieprijs en een stijgende dollar kunnen de VS in een recessie drukken, waarschuwt Raoul Pal.

De kelderende olieprijs en een stijgende dollar kunnen de VS in een recessie drukken, waarschuwt Raoul Pal van The Global Macro Investor op CNBC. De sterke dollar drukt de olieprijs verder omlaag en zorgt voor angst in de markten. Pal vreest dat de VS dit jaar nog op een recessie afstevenen.

Zijn recessievrees baseert Pal op de combinatie van een aantal factoren. In een interview met CNBC stelt hij dat de trends in dollar en olieprijs niet alleen aanhouden, maar ook nog versterken. De dollar index kan - historisch gezien - nog zo’n 25% verder stijgen voordat de opmars voorbij is. 

De olieprijs beweegt gewoonlijk tegenovergesteld aan de dollarkoers. in combinatie met de zwakte in Europa en China zet dit oliemaatschappijen aan tot voorraadvorming in de hoop op een omslag in de prijsontwikkeling. 

De voorraadvorming stijgt gestaag, mogelijk zijn alle terminals deze zomer overvol, wat weer andere onaangename consequenties kan hebben. Elk olievat dat dan nog wordt opgepompt moet dan op de markt verkocht worden, wat de prijzen nog meer onder druk zet.

Andere optie is om productiefaciliteiten te sluiten, iets waar mensen tot nu toe nog geen rekening mee hebben gehouden. Pal vreest dat de sluiting van productiefaciliteiten tot een schokgolven voor de economie kunnen leiden. Het leidt tot verlies aan welvaart en productie, waarschuwt Pal.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?