Nieuws

Europa: nu nog beter

Anna Stupnytska van Fidelity is erg enthousiast over het economische herstel van de eurozone.

De huidige consensusverwachting voor de economische groei van de eurozone in 2015 is veel te pessimistisch. Dat schrijft Anna Stupnytska, global economist bij Fidelity, in het laatste maandrapport van de Amerikaanse vermogensbeheerder.

Breed gedragen herstel

Een week nadag de ECB zijn enorme opkoopprogramma begon, lijkt de euroeconomie het ook zonder hulpprogramma prima te doen. Stupnytska constateert dat het herstel van de eurozone inmiddels breed wordt gedragen. "De lagere energieprijzen en de goedkopere euro zijn de belangrijkste aanjagers van het cyclische herstel."

herstel Europa

Snelste groeiers

De landen die het sterkst herstellen zijn op dit moment Frankrijk (jawel), Italië en Spanje. De Duitse consument profiteert onderwijl van een nog sterke arbeidsmarkt en een hernieuwde groei van de lonen.

Russische risico's

Niet een mogelijke Grexit, maar een verslechtering van de Russische economie beschouwt Stupnytska als de grootste bedreiging van het prille euroherstel. "De huidige Russische recessie zal het herstel licht verdragen. Als de sacties worden verder verscherpt, dan zou het herstel van de eurozone wel eens in groot gevaar kunnen komen."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus