Nieuws

Emerging debt strikes back

Cathy Elmore van Standish Mellon ziet waarde in emerging debt. "De spreads zijn weer interessant."

In het kader van 'waar kun je als obligatiebelegger vandaag de dag nog rendement vinden?' was het interessant om met de Britse Cathy Elmore te praten. Elmore is vice-hoofd van het emerging debt-team van Standish Mellon, een dochter van BNY Mellon. "Wij hebben voor onze klanten 9,3 miljard dollar uitstaan in obligaties uit opkomende markten."

Na twee zwakke jaren (in 2014 en 2014 daalde emerging debt gemiddeld met respectievelijk 6% en 9% in waarde) begint Elmore er weer in te geloven. "Het feit dat de markt voor opkomende obligaties steeds volwassener wordt, trekt investeerders. En de spreads zijn weer interessant. Voor emerging debt in lokale valuta bedraagt de spread nu gemiddeld 6,5% rente en genoteerd in dollar 5,5%."

Headline risk

Gunstig is volgens Elmore ook dat de emerging debt-markt iets rustiger is geworden. "Toen Rusland in 1998 failliet ging, had dat zijn weerslag op alle obligaties uit de opkomende wereld. Nu Venezuela op het punt staat failliet te gaan, lijkt er van besmettingsgevaar geen sprake te zijn."

Ook de hopeloze schuldsituatie van Argentinië (is al geruime tijd technisch failliet), Oekraïne (is zwaar in de problemen) en Wit-Rusland (president Loekasjenko sprak over de noodzaak van schuldherstructurering) lijkt investeerders tegenwoordig niet erg te deren.

Elmore: "Toch wordt het defaultrisico door westerse beleggers als een groter probleem gevoeld dan het in werkelijkheid is. Reden daarvan is het zogenaamde headline risk. Landen en bedrijven raken uit de gratie, omdat zij met negatieve koppen op de voorpagina staan. Hoe verder een land weg is, hoe negatiever de koppen worden."

Het Yellen-effect

Dat wil niet zeggen dat Elmore geen risico's ziet. Het feit dat de FED op het punt staat de Amerikaanse rente te verhogen, is voor emerging debt slecht nieuws. Een hogere Amerikaanse rente trekt geld dat anders naar de opkomende wereld zou zijn gegaan. Echter Elmore heeft er vertrouwen in dat FED-voorzitter Yellen de renteverhoging goed zal managen en een rentespike weet te voorkomen.

Een ander risico is het negatieve effect van de lage olieprijs op het huishoudboekje van al die opkomende landen die het moeten hebben van de olie-export. "Vermijd daarom obligaties van de olie-losers, behalve dan als de koersen te ver naar beneden doorschieten."

Winkelmandje

Welke opkomende schulden zijn dan wel aantrekkelijk? Elmore heeft een voorkeur voor obligaties uitgegeven door lokale valuta ("De meeste opkomende munten zijn de laatste twee jaar en waarde gezakt") en voor obligaties uit Latijns-Amerika.

Oost-Europa is volgens haar een mixed back, met goede kansen voor Poolse schulden. Emerging Azië heeft niet Elmore's voorkeur, "omdat de overheden daar er alles aan doen de rente te drukken en hun eigen munt verder te verzwakken."

Omdat 10% van de totale wereldwijde schuld uit emerging debt bestaat, is er volgens Elmore veel voor te zeggen om in een neutraal gespreide portfeuille (50% aandelen-50 obligaties) 5% te reserveren voor schuld uit opkomende landen. De kansen zijn nu beter dan ze lange tijd waren. Elmore ten slotte: "En vergeet niet: opkomende landen groeien gemiddeld harder dan wij en hun schuldpositie is ook veel beter."

 

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus